Európai Regionális Fejlesztési Alap

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Divat & Design Ügynökség a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel

Együttműködés

2021. június 28.

Szorosabbra fűzi partnerségét a Magyar Divat & Design Ügynökség a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel a hazai divat- és designipar fejlesztésének érdekében. A megállapodás többek között rögzíti, hogy egymást kölcsönösen támogatják és elősegítik egymás nemzetközi szervezetekkel történő együttműködését, ezzel biztosítva a magyar iparági szereplők számára a kiemelt szakmai támogatást.

 

Hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, amelynek keretében a divat- és designipar fejlesztését szolgáló, közös képzésekkel és programokkal készülnek.

 

Az MDDÜ legfontosabb feladatai közé tartozik az export növelése, a hazai gyártói háttér erősítése és fejlesztése, a tradícióval rendelkező kreatív és szakmai tudás fejlesztése. Kiemelt prioritás a divat- és designiparban tevékenykedő hazai és nemzetközi szereplők közötti hatékony szakmai párbeszéd és koordináció megvalósítása, a kapcsolódó korszerű háttéripar megteremtése és erősítése, továbbá a tematikailag ide kapcsolható képzések kereteinek bővítése. Ehhez szorosan kapcsolódik a HEPA célja, hogy magas színvonalú szolgáltatásokkal segítse a magyar cégek exportsikereit, valamint hozzájáruljon Magyarország pozitív nemzetközi megítéléséhez.

 

Az MDDÜ egyik jelentős stratégiai pillére a gyártásfejlesztés, amely a hazai gyártói bázis megerősítését szolgálja. A 2019-es adatok alapján a közel 7400 textil-és ruházati cég 38 ezer főt foglalkoztatott és bevételeik 80 százalékát az export tette ki, amely nagyságrendileg összesen 424 milliárd forintnyi árbevételt jelent. A hazai gyárak exportképességének növelésével, azok akár nagyobb számú külföldi megrendelésnek is eleget tudnának tenni és a kivitelezéshez is több embert foglalkoztathatnának. Az ágazat erősödésének hatására egyre több hazai tervezőnek lenne lehetősége az országon belül gyártatni a jövőben. 2020-ban az Ügynökség kérdőívvel, illetve interjúkkal mérte fel a hazai gyártók helyzetét, amely során kiderült, hogy az ágazat szereplői a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb kihívásként, illetve jelentős iparági igény mutatkozott az ágazati támogatás, illetve a szakmai tanácsadás iránt. Az MDDÜ által benyújtott szakpolitikai javaslatok alapján az ITM összesen 15 milliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a magyar divat- és designipar támogatására.

 

A megkérdezettek válaszait alapul véve az MDDÜ kialakított egy mentorprogramot is a ruhaipari gyártók számára, amely Gyártó Mentorprogram néven indult útnak. A képzés kialakítása a HEPA szakembereinek, illetve külsős szakértők bevonásával valósult meg. A mentorok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy olyan szaktekintélyek legyenek bevonva a képzésbe, akik jól ismerik a magyar gyárak helyzetét, ugyanakkor a nemzetközi piacra is széleskörű rálátásuk van. A program első állomását jelentő workshopokon a HEPA Exportakadémiai Igazgatósága nyújt iránymutatást a vállalkozásoknak. Az első képzés befejeztével, idén ősszel elindul a második Gyártó Mentorprogram, amelyre június 21-ig jelentkezhetnek az alsó- és felsőruházat, táskafélék, szíjazat vagy lábbeligyártással foglalkozó vállalatok. Az öt hónapos programnak idén egy study tour is részét képezi.

 

Az MDDÜ és a HEPA együttműködésének keretében megvalósult egy egész napos online képzés is, a Speech Training, amely során két részből álló (egy elméleti és egy one-to-one meeting) online oktatást tartanak az iparágban tevékenykedő gyártók számára magyar és angol nyelven. A rendezvény célja, hogy a gyártókat felkészítse az esetleges jövőbeli nemzetközi megkeresések esetén a potenciális megrendelőkkel történő tárgyalásra, kommunikációra és szerződéskötésre.

Együttműködés

2021. június 28.

További hírek