Exportfejlesztési program indul a magyar sportinnovációs technológiák támogatására

Hír

2020. november 5.

2020. november 5-én sajtótájékoztató keretében került bemutatásra Budapesten az új exportfejlesztési program SportTech Hungary Program néven, melyet a magyar sporttechnológiai innovációk nemzetközi piaci felkészítésére, a külföldön is versenyképes cégek exportjának ösztönzésére hozta létre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA), az Eximbank, és a Startup Campus Inkubátor. A programban világszinten is sikeres magyar sportolók támogatják a hazai technológiai innovációk sikerét, illetve a magyar külképviseleti hálózatok együttműködését.

 

 

A program nyitó ünnepségét Magyar Levente miniszterhelyettes és Vincze Ottó miniszteri megbízott tartotta a programban résztvevő sportoló nagykövetek és mentorált vállalatok jelenlétében.

 

Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a cél az, hogy a legszélesebb közönséghez eljuttassák a legjobb, legkiválóbb, legversenyképesebb magyar sportinnovációs technológiákat, Magyarország legsikeresebb sportolóinak népszerűségének és külföldi kapcsolatrendszerének segítségével.

 

Vincze Ottó beszédében kifejtette, hogy a sportolók a karrierjük során felhalmozott kapcsolati tőkéje felbecsülhetetlen értékű segítsége lehet a külföldi piacokra terjeszkedni kívánó, nagy potenciállal rendelkező magyar vállalkozások számára, és ezen cégek segítése közös érdeke Magyarországnak. Jövőbeni célként fejezte ki egy olyan életpályamodell népszerűsítését a sportolók körében, melyben a feltörekvő innovációk támogatása izgalmas kihívásokat és szép sikereket tartogathat, már akár a sportolói pályafutás alatt is.

 

A kezdeményezés mögé kilenc, világszinten is elismert eredményeket elért magyar sportoló állt be sportolói nagykövetként vagy sportdiplomáciai képviselőként. Dzsudzsák Balázs, 108-szoros magyar válogatott labdarúgó, Fucsovics Márton, ATP TOP 50-es teniszező, Hanga Ádám, az FC Barcelona kosárlabda játékosa, Illés Fanni világbajnok paraúszó, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók, és Talmácsi Gábor, világbajnok gyorsaságimotor-versenyző sportolói nagykövetként a nemzetközi kapcsolati hálójuk kiterjedtsége, sikereik globális elismertsége, valamint a sportban mint iparágban való jártasságuk és tapasztalatuk révén segítik a programban résztvevő cégek nemzetközi piaci terjeszkedését. Két további sportoló, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszók diplomáciai nagykövetként támogatják a cégeket, elsősorban sportdiplomáciában, nemzetközi sportszervezetekben képviselik a magyar fejlesztések érdekeit.

 

A SportTech Hungary felkutatta a sporthoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó legfrissebb hazai technológiai vívmányokat, és rendszerszintű támogatást tervez nyújtani számukra. A legjobb cégeket nemzetközi kapcsolati tőkével, láthatósággal, nemzetközi piacra lépési jó gyakorlatokkal és mentorációval fogja segíteni. Ebben épít a diplomácia, az üzleti és a sportvilág kölcsönösen előnyös együttműködésére is. A program során a Startup Campus inkubátor biztosítja a cégek fejlesztését támogató üzleti képzéseket. Ezek tematikája többek közt lefedi a nemzetközi piacra lépés HR kihívásait, a sportiparra jellemző marketing és PR ismereteket, a német, brit és amerikai piacra való belépési lehetőségeket helyi szakértők előadásain keresztül, valamint a nemzetközi szellemi tulajdon védelmét, és a sporttechnológiai ökoszisztéma bemutatását elismert nemzetközi és magyar szervezetek bevonásával. A cégek kapcsolati tőkéjüket a sportolói nagyköveteken túl a HEPA és a KKM segítségével gazdagíthatják, fontos kapcsolatokat építhetnek ki a HEPA nemzetközi hálózatain keresztül és a külgazdasági attasék által.

 

A SportTech Hungary Programba beválogatott cégek termékeiket a nemzetközi piacra fejlesztik, világszerte innovatív megoldásokat tudnak biztosítani a sportoláshoz köthető iparágak számára. Kiválasztásuknál fő szempont volt, hogy nemzetközileg validált, innovatív terméket vagy szolgáltatást kínáljanak, amelyet esetleg már külpiacokon is értékesítenek, valamint, hogy már rövid távon is exponenciális növekedési potenciállal rendelkezzenek. A programba az induláskor így öt kiemelt sporttechnológiai cég került be: a KayakFirst, amely szárazföldi edzésre, számos evezős sporthoz használható ergométert fejlesztett ki, a BeStrong, Magyarország egyik legnagyobb fitneszpark és sporteszköz-gyártója, illetve a Rebound Sports, ami pár óra alatt felépíthető és lebontható mobil keményborítású teniszpálya rendszereket készít. A programba bekerült még a Seyu - Together for victory! ami a távolról szurkolók bevonásával nyújt digitális szurkolói élményt, valamint a Yoganotch, amely egy testre illeszthető okoseszközt fejlesztett, ami visszajelzést ad a felhasználónak a helyes mozgásról.

Hír

2020. november 5.

További hírek