Európai Regionális Fejlesztési Alap

Hétvégi pezsgőünnep az etyeki dombokon

Hír

2021. július 20.

2021. július 16-17-én első alkalommal került megrendezésre az Etyeki pezsgőmustra.

 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA), a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös szervezésében megvalósult hagyományteremtő eseményen az ország különböző borvidékeiről érkező pezsgőkészítő szakemberek mutatták be termékeiket.

 

Hernyák Tamás (Hernyák Birtok, Etyeki Pezsgő Eredetvédelem) köszöntőjét követően Jenei Gábor (a HEPA vezérigazgató-helyettese) és Csík László (a CED ügyvezetője) a pezsgő- és borexport támogatási rendszeréről adott tájékoztatást. Jármai-Németh Alíz, az AMC borágazati projektmenedzsere sikeres projektekről és a pezsgőkészítőknek kínált lehetőségekről beszélt, s előadásában bemutatta, milyen a világban a Magyar Pezsgő Hangja.

 

A washingtoni Capitolium hátterével ritkán láthatunk pezsgőkről és borokról készült képeket. Bánfalvi Gábor, a Taste Hungary társtulajdonosa nem csak fotóin, hanem érdekes történetein keresztül láttatta a résztvevőkkel, melyek az amerikai piac sajátosságai. Közben egy izgalmas profilváltásnak is tanúi lehettek a résztvevők, ugyanis Gábor utazási szakemberből lett ismert borkereskedő.

 

David Bourdaire, a Champagne Bourdaire-Gallois tulajdonosa Olaszországból online üzenetben tárta elénk, hogyan és miként indult el világ körüli útjára az általa készített Grower Champagne.

 

A délután is tartogatott meglepetéseket, ugyanis Pierre-Yves Bournerias, IOC Champagne-szakértő több mint 30 éves szakmai tapasztalatát osztotta meg az érdeklődőkkel a mintegy kétórás előadásában, óramű pontossággal mutatta meg a pezsgőkészítés fortélyait, feltárta azok szakmai titkait.

 

Dr. Szentkirályi Orsolya, a világ legrangosabb pezsgőversenyének technikai vezetője, Sommelier pezsgőszakértő világbajnok francia, olasz és spanyol pezsgők társaságában világított rá, miként szerezhetnek méltán világhírt a hagyományos, nem Champagne-pezsgők.

 

A színes programokkal, szakmai előadásokkal teli első napot pezsgőbemutatóval összekötött díszvacsora zárta.

 

A rendezvény másnapján hét helyi bortermelő adott helyet az ország különböző részeiből érkezett 16 bor- és pezsgőpincészetnek, hogy bemutassák a hatalmas gondossággal, a pezsgő iránti szakmai alázattal készített italaikat az érdeklődők számára.

 

A kétnapos pezsgőmustra - amely a tervek szerint 2022-ben is megrendezésre kerül – közös pezsgőzéssel zárult.

Hír

2021. július 20.

További hírek