Viszontbiztosítási keretmegállapodást kötött az EXIM a Türk Eximbankkal

Hír

2021. február 19.

Az EXIM intézménypároshoz tartozó Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) és Törökország hivatalos exporthitel-ügynöksége, a Türk Eximbank kölcsönös viszontbiztosításról szóló keretmegállapodást írt alá 2021. február 8-án Ankarában.

 

A két ország hivatalos exporthitel-ügynökségei között született megállapodás elősegíti és támogatja saját országaik exportőreinek külpiaci teljesítményét és harmadik országokba folytatott kereskedelmét. A Magyarország és Törökország közötti kereskedelmi forgalom 6 százalékkal növekedett 2020-ban; a megkötött megállapodás pedig megteremti annak lehetőségét és feltételeit, hogy a jövőben közösen, a – kereskedelmi, politikai – kockázatok megosztása mellett nyújtsanak biztosítást harmadik fél országába irányuló külkereskedelem vagy akár fejlesztési projektek megvalósításához.

 

Az EXIM-nek ez a nyolcadik, más országok exporthitel-ügynökségeivel kötött kölcsönös viszontbiztosítási keretmegállapodása. A viszontbiztosítás mértékét az adott külkereskedelmi ügyletben exportőrként résztvevő országok vállalatai által teljesített export mértéke határozza meg és az exportban résztvevők kockázatainak megosztását szolgálja.

 

A jelen megállapodással lehetővé válik a magyar és török vállalatok koordinált pénzügyi támogatása, így elősegíti a közösen, harmadik országban megvalósítandó exportügyletek létrejöttét.

 

A keretmegállapodást az EXIM részéről Jákli Gergely elnök-vezérigazgató írta alá, míg a Türk Eximbankot Ali Güney vezérigazgató képviselte a ceremónián.

 

 

További információ az EXIM honlapján érhető el.

Hír

2021. február 19.

További hírek