Európai Regionális Fejlesztési Alap

A hazai vállatok növekvő külpiaci részesedésével élénkül a magyar export – komoly fejlesztésen esett át a kecskeméti Autóflex-Knott Kft.

Esemény

2024. április 9.

Magyarország kormánya közel 400 millió forinttal támogatta az Autóflex-Knott Kft. kecskeméti beruházását, mely az európai és amerikai piaci részesedés növelését tűzte ki céljául. A mintegy 800 millió forint értékű fejlesztés szerves részét képezte a nagyobb teljesítményű, így a magasabb technológiai színvonalú alkatrészek megmunkálására alkalmas gépek beszerzése, ami azon túl, hogy segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását a gyártás tekintetében, az üzembe helyezett berendezések komoly szakértelmet igényelnek, így a munkavállalók képzése is fontos szemponttá vált. Ezen túlmenően a vállalat energiafelhasználási gyakorlata is változáson esett át, és a nemrégiben telepített napelemrendszernek köszönhetően egy zöldebb és felelősségteljesebb gyártóüzemet adtak át.

 

A beruházás átadóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a fejlesztés megvalósulását a hazai exporttevékenység egyik vesszőparipájaként emlegette. A tárcavezető elmondta: „A nagy növekedés igazából abból tud jönni, hogyha a Magyarországon működő vállalatok egyre több külpiaci részesedésre tesznek szert, egyre több helyre, egyre többet tudnak exportálni”. A miniszter arra is kitért, hogy a Nemzeti Exportvédelmi Program keretében a kormány 43 vállalatot támogatott mintegy 64 milliárd forint összértékben, ezzel közel 130 milliárd forintnyi beruházást indukálva.Mára ezek a beruházások is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság folyamatosan meg tudta az exportrekordokat dönteni évről évre a Covid-válság után. Úgy vagyunk 33.-ak az export-világranglistán, hogy közben lakosságszám szerint csak a 95. helyen állunk" - jelentette ki. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország a világ tíz legnyitottabb gazdasága közé tartozik, az export aránya eléri a bruttó hazai termék (GDP) 85 százalékát. „És ez az exportorientáltság visz el minket oda, hogy a magyar gazdaság növekedésének forrásai alapvetően a külgazdaságban vannak" - közölte.

 

A beruházás megnyitóján részt vett Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója is. 

Esemény

2024. április 9.

További hírek