Európai Regionális Fejlesztési Alap

A közép-ázsiai partnerség egyik fellegvárában, Taskentben járt a magyar külügyminiszter

Hír

Együttműködés

2024. május 8.

"Azt gondolom, hogy jó döntést hoztunk akkor, amikor Magyarország és Üzbegisztán együttműködését stratégiai szintre emeltük, sokat profitáltunk belőle" – mondta taskenti látogatása során Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, akit Laziz Kudratovval, Üzbegisztán ipari és kereskedelmi miniszterével történt találkozására 29 hazai vállalat vezetője, és többek között Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója is elkísért. A tárcavezető üzbég kollégájával tett közös sajtónyilatkozatában kiemelte, a felek örömére szolgál, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2010 óta 86 százalékkal nőtt, ezzel az értéke tavaly meghaladta a százmillió dollárt. 

Az egyre erősödő gazdasági kapcsolatok mögött komoly kormányközi együttműködés áll, hiszen az előkészítés szakaszában van egy magyar gyógyszeripari vállalat gyárépítése Üzbegisztánban, továbbá végső fázisban jár az előkészítése egy 165 millió dollár értékű magyar beruházásnak, amelynek nyomán az ország legfejlettebb csirkefeldolgozó üzemét létesítik.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az OTP megjelenése az üzbég piacon lehetőséget nyújt a többi magyar cég számára is a beruházások végrehajtására. Szijjártó Péter beszámolt arról a megállapodásról is, amelynek alapján a taskenti kormány 50 hektáros speciális beruházási területet alakít ki a magyar vállalatok számára. Erről korábban már a HEPA hasábjain hírt adtunk. 

Örvendetes továbbá, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem több üzbég partnerintézménnyel is jelentős együttműködést folytat, és az is, hogy június 30-tól – kezdetben heti egy járattal – újraindul a Budapest és Taskent közötti közvetlen légi összeköttetés is. 

Hír

Együttműködés

2024. május 8.

További hírek