Európai Regionális Fejlesztési Alap

A magyar-ukrán kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről tartottak tájékoztató rendezvényt Budapesten

Esemény

Hír

2022. november 25.

A jelenlegi helyzet ellenére Magyarország és Ukrajna kölcsönösen érdekelt kereskedelmi kapcsolataik megerősítésében. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség adatai szerint a korábbi esztendők pandémiás időszakához képest növekedést hozott a 2021. év, hiszen 2,3%-os arányával Ukrajna Magyarország 13. exportpartnere volt. S bár 2022. első félévében a háborús körülmények visszaesést eredményeztek, a hivatalos diplomáciai csatornák, a kereskedelmi kamarák és a HEPA azon dolgozik, hogy élénkítse a két ország gazdasági kapcsolatait.

 

A 2022. november 17-én szervezett tájékoztató rendezvény keretében bemutatásra kerültek a két ország közötti üzleti partnerség elmélyítését célzó stratégiák. A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében zajló, szakmai együttműködést célzó eseményen bemutatták a „NAZOVNI” ukrán üzleti partnerközvetítő rendszert, amely a jövőben alapjaiban formálhatja és segítheti a magyar-ukrán exporttevékenység előmozdítását. Az online platform célja, hogy hidat teremtsen az ukrajnai vállalkozások és az európai partnerek, így többek között a magyar cégek között.  Az európai mintára átszerveződő ukrán gazdaság egyik irányvonalát a V4 országokkal való üzleti kapcsolatok jelentik. A 9 %-os társasági adó, a fejlett közúti infrastruktúra és a vasúti összeköttetés révén Magyarország kiváló befektetési környezetet jelent az ukrán vállalkozások számára.

 

Dr. Lehóczki Anett, a HEPA támogatási programok igazgatója az eseményen kiemelten beszélt a magyar kkv-k Európai Unión kívüli terjeszkedésének fontosságáról és azon törekvésekről, amelyekkel a HEPA segíti a magyar cégeket külkereskedelmi sikereinek elérésében. A Nemzeti Exportstratégia keretein belül a HEPA célja 50 %-kal növelni a hazai kkv-k exporttevékenységét. Ukrajna átalakuló gazdasági rendszere pedig jó alapot nyújthat a kölcsönösen előnyös, távlati sikerekhez.

 

A 2001 óta működő Magyar-Ukrán Üzleti Tanács szintén segíti a szomszédok gazdaságilag kölcsönösen előnyös potenciáljának kiaknázását. A két ország 31 éves diplomáciai kapcsolatainak fennállása óta számos ágazatban ért el kereskedelmi partnerséget. Kiemelkedő helyet tölt be a gyógyszeripar, hiszen a 2021-22-es adatok szerint az Ukrajnába irányuló magyar export 11,3 %-át a gyógyszerkészítmények tették ki. Ezentúl a magyar kkv-k számára fontos terjeszkedési lehetőségeket nyújthat az ukrán mezőgazdaság is. A kiváló minőségű feketefölddel rendelkező Ukrajna nagy felvásárlója lehet a magyar vetőmagnak és a mezőgazdasági gépeknek. Nem elhanyagolható továbbá az élelmiszeriparban, a könnyűiparban, a gépjárműiparban, a háztartási kisgépek- és az elektronikai eszközök exportjában rejlő potenciál sem.

 

A jelenleg kritikus ágazatot jelentő energiahordozók vonatkozásában is reménykedve tekintenek a jövőbe a felek. Nagy hangsúlyt helyeznek továbbá a mezőgazdaság digitalizálására, a megújuló energiaforrásokra, az építőiparra, a logisztikára és a szállítmányozási terület lehetséges kétoldali együttműködésére.

Esemény

Hír

2022. november 25.

További hírek