Európai Regionális Fejlesztési Alap

A szilárd stratégiai partnerség útján. Magyar-Azeri Üzleti Fórum

Esemény

Hír

2023. február 20.

2023. február 17-én, a Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság kilencedik ülését követően Magyar-Azeri Üzleti Fórumot tartottak Budapesten. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség által szervezett eseményen 87 cég, közte 61 magyar és 26 azerbajdzsáni vállalat vett részt. 


A Kaukázus zászlóhajós országa és a Magyarország között egyre erősödő stratégiai partnerséget mi sem bizonyítja jobban, minthogy a MOL-nak jelentős beruházásai vannak Azerbajdzsánban, a Richter gyógyszerszállításai növekvő tendenciát mutatnak, a Hell pedig bérgyártás keretében hódít piacot a „tűz országaként” is emlegetett dél-kaukázusi országban. 

 

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a fórumon tartott nyitóbeszédében kiemelte: „Azt szeretnénk, ha minél több magyar és azeri gazdasági szereplő tudna profitálni a két ország közötti stratégiai partnerségből. A kölcsönös bizalmat és barátságot jól bizonyítja az is, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságához hamarosan Azerbajdzsán is hozzá fog járulni, az azeri földgáz már az idei évben megjelenik a magyar piacon”. A tárcavezető továbbá arra is kitért, hogy több magyar cég is részt vesz Hegyi-Karabah régiójának újjáépítésében. Hozzátette: „A magyar vállalatok lehetőséget kaphatnak a közlekedési infrastruktúra, az egészségügy, a közszolgáltatások, az urbanisztikai fejlesztések, a vízipar, az intézmények felépítése terén is”. Mindazonáltal kihangsúlyozta azt is, hogy a magyar Eximbank 140 millió dolláros hitelkeretet nyitott a vállalatközi együttműködés finanszírozására.


Szahil Babajev, Azerbajdzsán munkaügyi és szociális ellátásokért felelős minisztere pozitívan üdvözölte a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlődését, magyar tárcavezető kollégájához hasonlóan egyetértett abban, hogy minden feltétel adott a kölcsönösen előnyös kereskedelmi tevékenység elmélyítéséhez, további befektetésekre ösztönözvén a magyar cégeket a dél-kaukázusi országban.

Esemény

Hír

2023. február 20.

További hírek