Európai Regionális Fejlesztési Alap

Aszály elleni küzdelem magyar technológiával és szaktudással

-

Hír

2024. szeptember 12.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség intézményi keretei között működő és a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) tagországaira fókuszáló Aszálymegelőző Intézet projektértékelő tanulmányútjára 2024. augusztus 26-30. között került sor az üzbég-kirgiz határrégióban. A tanulmányút célja az aszály sújtotta Fergana-völgy és Batken-régió megismerése, a helyi igények felmérése, projektlehetőségek beazonosítása. Az együttműködés lehetőséget biztosít a nemzetközileg is versenyképes hazai vízipari és fenntartható mezőgazdasági technológiák, valamint egyetemi és kutatói szakmai kapacitások külpiaci érvényesülésére is.

 

Az út során a HEPA és a MATE Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereiből álló delegáció kormányzati szereplőkkel és helyi hatóságok képviselőivel, valamint partneregyetemekkel is egyeztetéseket folytatott, továbbá bemutatkozó látogatást tett az Európai Unió taskenti képviseletén.

 

A tanulmányút központi elemeként a delegáció tagjai lehetséges projekthelyszíneket látogattak meg, ahol a helyi gazdálkodókkal is lehetőség nyílt a találkozóra, valamint közvetlen tapasztalatot gyűjthettek az aszály sújtotta területek állapotáról.

 

A projektlátogatás eredményeként a résztvevők lehetséges együttműködési területként azonosították többek között a fenntartható vízgazdálkodás, mezőgazdaság és öntözéses megoldások területét. A bemutatott projektkoncepciók a részletes kidolgozást követően az ősz folyamán hivatalos értékelési folyamaton esnek át, mely alapján azok támogathatóságáról az Aszálymegelőző Intézet igazgatósága hoz döntést.

 

Ahogy azt rangos nemzetközi elemzések is igazolják, a szárazságtűrő képesség kiépítése jelentős társadalmi és környezeti járulékos haszonnal jár, a gazdasági megtérülés tekintetében pedig a kezdeti befektetéseket 2-10-szeresen meghaladó megtérüléssel lehet számolni, amely kiváló együttműködési lehetőséget biztosít a magyar exportpiacok bővítésére is.

 

Magyarország 2022. november 10-én az üzbegisztáni Szamarkandban, a TÁSZ külügyminiszteri ülésének keretében írta alá az Aszálymegelőző Intézet budapesti létrehozásáról szóló megállapodást, melynek segítségével a magyar vízipari technológiák könnyebben eljuthatnak a TÁSZ országaiba, ahol segíthetnek az aszály okozta kihívások kezelésében.

 

A TÁSZ-nak öt tagországa van, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán, továbbá Türkmenisztán és Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik.

Hír

2024. szeptember 12.

További hírek