Európai Regionális Fejlesztési Alap

Az ígéretes együttműködés jegyében startolt az üzbég-magyar fórum Szamarkandban

Esemény

Hír

2022. november 10.

44 magyar cég képviselője mintegy 180 vállalatközi találkozó keretében tárgyal a hazánk és az Üzbegisztán közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésére irányuló csúcson.

 

A két ország kölcsönösen előnyös együttműködésének alapját a tavalyi évben aláírt kétoldalú stratégiai megállapodás biztosítja. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a fórum megnyitóján kitért azon ágazatokra, amelyek meghatározó szerepet játszanak a magyar vállalatok terjeszkedésének tekintetében az üzbég piacon. Ilyen például a mezőgazdasági és a vízgazdálkodási terület. Különösen kiemelkedik ezekből a közép-ázsiai ország magyar részvétellel történő ivóvíz- és szennyvízrendszer felújítása-üzemeltetése.

 

Nagy előrelépés várható a gyógyszeriparban is, hiszen már zajlik a magyar gyógyszerek egyszerűsített és egyedi engedélyezési eljárása, továbbá hamarosan kezdetét veszi egyes magyar termékek üzbegisztáni bérgyártása is.

 

A fórumon a felek tárgyalnak a magyar-üzbég közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről, ami bár az oroszországi légtér használatának tilalmából fakadóan jelenleg nem lehetséges, a partnerek egyetértenek abban, hogy a jövőbeni kiszámítható partnerség és a hosszú távú gazdasági fejlődés érdekében mindkét ország számára elengedhetetlen a kölcsönösen előnyös, egyben pedig stabil üzleti lehetőségek kiaknázása.

Esemény

Hír

2022. november 10.

További hírek