Európai Regionális Fejlesztési Alap

China-CEEC Expo & International Consumer Goods Fair 2023

Esemény

Kiállítás

2023. május 16.

Ma nyitotta meg kapuit Ningbo városában a harmadik alkalommal megrendezett China-CEEC Expo & International Consumer Goods Fair, azaz a Kína és Közép-Kelet-Európa kereskedelmi együttműködésére specializálódott multiszektorális kiállítás, amely 2019 óta fórumokat és üzleti partnerkereső platformot kínál a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a feldolgozóiparban, az egészségiparban, az infrastruktúra-fejlesztésben és az energetikai ágazatban működő iparági szereplők számára. Remekül jelzi az esemény a közép-kelet-európai régió és szűkebb tekintetben hazánk stratégiai fontosságát az, hogy a koronavírus miatt tavaly kimaradt expót megelőzően a 2021-es kiállításon 20 ezer négyzetméter kiállítói területen mintegy 60 ezren látogattak el a China-CEEC Expo-ra, ahol 52 országból 2041 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait.


Az idei évben hazánk díszvendégként vesz részt az eseményen, és bennünket ért az a megtiszteltetés is, hogy kizárólag mi, magyarok jelentkezhetünk nemzeti standdal a kiállításon. Kiállítóink 456 négyzetméteren, világhírű termékeikkel várják az érdeklődőket az élelmiszerektől – a lakberendezésen keresztül – egészen az technológiai okos megoldásokig. 


A nagyszabású kiállítás megnyitóján részt vett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki beszédében elmondta: „Mi, közép-európaiak tudjuk, hogy a termékeink és szolgáltatásaink népszerűsítése nagyon fontos. Amióta a kiállításokat itt, Csöcsiangban rendezik, a kereskedelmi forgalmunk az Önök tartományával 1,6 milliárd dollárra nőtt, ami hozzájárult a kereskedelmi rekord megdöntéséhez Magyarország és Kína között. Látjuk Kínában a magas minőségű és az egészséges élelmiszer iránti keresletet. Mi élünk ezzel a lehetőséggel és nagy mennyiségben exportálunk élelmiszert Magyarországról Kínába, többek között mézet, szárnyast, sertést, libát, kacsát, nem beszélve a magyar borokról. Talán nem a véletlen műve, hogy többsége az itt jelen lévő 23 magyar cégnek az élelmiszeripart képviseli.” 


Ha a külügyminiszter által említett húsipar mutatóit nézzük, 2022 óta megközelítőleg 900 ezer tonna magyar prémium marhahúst exportáltunk Kínába. És az eredményeknek itt nincs vége. 


Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a kiállítás magyar pavilonjának megnyitóján a bilaterális kereskedelmi kapcsolatok egy újabb fejezeteként jellemezte azokat a lehetőségeket, amelyeket a kiállítás nyújt. Örömét fejezte ki, hogy Kína mára Magyarország top 5 kereskedelmi partnerei közé tartozik, a HEPA Kínai Partnerirodája pedig minden lehetőséget megragad a Kínába irányuló magyar export eredményeinek növelése érdekében. A magyar külügyi tárca vezetőjéhez hasonlóan hangsúlyozta a hazai marhahús kínai exportját, amely 2022-ben elérte az 5 millió dollárt. Ezentúl említést tett a magyar borok elsöprő export sikeréről, de a látogatók figyelmébe ajánlotta a magyar pavilon látványos elemeit is. A Teqball Kft. által kiállított teqball asztalt, a Naturtex Kft. által bemutatott, a nyugodt és pihentető alvást biztosító ágyneműket és a Back and Rosta Kft. Magic Wall-ját is kipróbálhatják a résztvevők. Utóbbi a repülőtereken és múzeumokban is alkalmazott interaktív okosképernyő, amelyet egyszerre több mint 100-an tudnak használni. 


Kína stratégiai partnerként tekint a közép-kelet-európai régióra, különösen nagy hangsúlyt fektet a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi és beruházási kapcsolatok elősegítésére. Ennek érdekében az ország a 2021-2026 közötti periódusban több mint 170 milliárd dollár értékű árut kíván importálni a közép-kelet-európai országokból.


A multiszektorális kiállítás május 20-ig tart, az önmagában is látványos és remek termékeket kínáló magyar pavilonról készült képeket megtekinthetik a galériánkban, ami folyamatosan frissül.

Esemény

Kiállítás

2023. május 16.

További hírek