Európai Regionális Fejlesztési Alap

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a HEPA

Esemény

Hír

Együttműködés

2022. október 24.

2021 év végén fogadta el a kormány a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. (HEPA) kezdeményezését egy komplex képzési program indítására, amelynek célja a külkereskedelmi szektort jelenleg súlyosan érintő szakemberhiány leküzdése.

 

Az ágazatban dolgozó képzési szakemberek általános visszajelzése szerint nagymértékben csökkent az olyan valós gyakorlati ismeretekkel is rendelkező szakemberek száma, akik megfelelő szintű külpiaci szaktudással rendelkeznek, hiszen ezen kompetenciák napjainkban csupán a felsőoktatási intézményekben szerezhetők meg. Nincs olyan oktatási szereplő, aki ezen komplex tudásanyag célzott átadására képes lenne az egészen kezdő szinttől. Hiánypótló jelleggel 2022 őszétől két képzési szinten oktat a HEPA: a külpiaci alapképzés e-learning formában már 2022 januárja óta ingyenesen elérhető, míg az export koordinátor külpiaci szakképzés blended-képzési formában  2022. szeptember 30-án indult.

 

2022. október 19-én együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a HEPA. Ezzel a felek írásban is megerősítették közös szándékukat, miszerint a rendelkezésükre álló valamenyi eszközzel együttesen kívánják támogatni a hazai vállalatok külpiaci törekvéseit, továbbá közösen fejlesztik és teszik hatékonyabbá az exporttámogatás oktatási és kutatási hátterét.

 

Dr. Szabó Kristóf, a HEPA vezérigazgatója az aláírási ceremónián elmondta, hogy a HEPA kiemelkedően jó kapcsolatrendszert tart fent a gazdasági szakterületet oktató egyetemekkel: a külpiaci alapképzés és az export koordinátor szakember képzés indításában több egyetem szakértői és minőségi oktatói működnek közre. „Kiemelten fontos, hogy a HEPA a gyakorlati tudást és a megszerzett tapasztalatot be tudja vonni az egyetemi oktatásba, illetve hogy támogassuk azokat a törekvéseket, amely szerint az egyetemi hallgatók többlet kreditpontot kaphassanak a HEPA által kínált, tanmenetbe illeszkedő e-learning kurzusok elvégzéséért” – mondta Dr. Szabó Kristóf.

 

Az együttműködés keretein belül sor kerül közös projektek és pályázatok kidolgozására, kölcsönös információcserére, alkalmazott kutatásra, közös kutatóműhelyek létrehozására, szakmai gyakorlati helyek biztosítására, szakmai hálózatépítésre, közös gyakornoki programok és szakmai rendezvények megvalósítására és a HEPA szolgáltatásainak az egyetemen történő népszerűsítésére. „Érdekeltek vagyunk továbbá abban is, hogy a HEPA az Egyetem állásbörzéin minden évben megjelenjen” – tette hozzá a HEPA vezérigazgatója.

 

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora méltatta a megállapodást és elmondta, hogy az együttműködés legfontosabb célja, hogy az egyetem és a HEPA elméleti és gyakorlati tudásbázisát, valamint kapcsolatait a közös szakmai célok érdekében mozgósítsák, kiemelten a kutatás-fejlesztési eredmények gyakorlati hasznosítása és piacosítása érdekében. Az együttműködés révén a hallgatók továbbképzési lehetőségekhez is juthatnak nemzetközi gazdasági, kereskedelmi, valamint üzleti területeken egyaránt.

 

„Az elmúlt immár több mint két és fél év bebizonyította, hogy a bizonytalanná vált nemzetközi helyzetben a legbiztosabb kitörési pontot az innovációba, a jövőbe és a felsőoktatásba való befektetés jelenti” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Kovács Levente, kiemelve, hogy az Óbudai Egyetem eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy gyorsan változó világunkhoz igazodva innovatív munkaerővel támogassa a hazai gazdaság megerősödését.

 

Az Óbudai Egyetem a hazai műszaki felsőoktatás meghatározó intézménye, olyan szellemi bázissal, innovációs lehetőségekkel, kimagasló kutatási eredményekkel, amelyeket az egyetem szeretne minél szélesebb körben megismertetni nemzetközi színtéren is. Az egyetem rektora hozzátette, hogy a megállapodás pontosan ezt hivatott elősegíteni.

 

Esemény

Hír

Együttműködés

2022. október 24.

További hírek