Európai Regionális Fejlesztési Alap

Építési beruházási felhívás - "Smart Bodo - Új repülőtér - új város projekt"

Hír

Pályázat

2023. január 31.

Smart Bodø - "Új repülőtér - új város" néven ismerté vált projekt keretében a norvég állam, a repülőterek üzemeltetésével foglalkozó Avinor, a bodøi városvezetés és a régió 2029-re új repülőteret épít, a jelenlegi leszállópálya 900 méterrel történő áthelyezésével, összesen 7,2 milliárd norvég korona (720 millió euró) értékben. Az így felszabadult területen pedig smart city koncepcióra épülve, új városnegyedet hoznának létre az elkövetkező 50 évben, melynek köszönhetően megduplázódhatna a város lakossága. A városfejlesztési projektre tenderek kiírása várható és lehetőség nyílik külföldi cégek bekapcsolódására is.

 

A Smart Bodø projekt keretében először egy új, modernebb és nagyobb repülőtér kialakítására kerül sor, ami a jelenlegi repülőtéri leszállópálya 900 méterrel történő áthelyezését foglalja magában. A felszabadult területen pedig egy teljesen új, zöld városnegyed kialakítását tervezik.

 

A tervek szerint az új repülőtér 2029-re készülne el, 7,2 milliárd norvég korona (kb. 720 millió euró) értékben, melynek kivitelezéséhez az Avinor 2,6 milliárd norvég koronával (kb. 260 millió euró) járul hozzá. A fennmaradó összeget a norvég kormány, a helyi önkormányzatok, valamint a régiós üzleti közösség fogja finanszírozni. Az Avinor több évnyi késést követően, 2022. december 7-én fogadta el a bodøi repülőtér fejlesztésére vonatkozó tervét, melynek keretében a leszálló pálya áthelyezésével kapcsolatban hamarosan pályázat (E2 Flyside-Anlegg) kerül kiírásra 2,2 milliárd norvég korona (kb. 220 millió euró) értékben.

 

A repülőtér áthelyezésével a városközpont területe megduplázódik, melyen egy teljesen új, zöld városnegyed kialakítását tervezik. Az Új város projekt keretében 16 ezer db energiahatékonyabb lakóegység megépítésére, intézményi épületek kialakítására, zöldterületek és egyéb városi infrastruktúrák (hidak, csatornák) építésére kerülne sor smart city elgondolásban az elkövetkező 50 évben.

 

A Smart Bodø projekt keretében a norvég Avinor AS (Norvégia polgári repülőtereit üzemeltető állami tulajdonú részvénytársaság) építési beruházást hirdet (ld. 234/OSL/2023), amely New airport Bodø (NLBO) - E2 Airside Civil Works néven található meg az európai közbeszerzések hivatalos oldalán.

 

A beruházás összértéke 2,2 milliárd norvég korona (kb. 220 millió euró), amely keretében egy új, modernebb és nagyobb repülőtér kialakítására, illetve a jelenlegi repülőtéri leszállópálya 900 méterrel történő áthelyezésére kerül sor Bodø városában.

 

A szerződés értelmében a beruházás 3 fő szakaszból áll:

  1. előkészületi munkálatok:
  • építkezés infrastruktúrájával kapcsolatos munkálatok
  • földmunka
  1. leszállópálya munkálatai:
  • aszfaltozás
  • földmunka
  • pályarendszerek építése
  • futópálya megvilágításának kiépítése
  • repülőtéri terminál szárazföldi oldalának építése
  • repülés biztonsággal kapcsolatos munkálatok
  1. új terminál építésével kapcsolatos munkálatok:
  • terminál építése
  • poggyászkezelő rendszer telepítése
  • üzemeltető épület, tűzoltóállomás és kisebb épületek építése
  • építőipari szállítmányozás

 

A kivitelezés határideje 2029. szeptember 1. (a szerződés nem meghosszabbítható). A megvalósítás egy projektfejlesztési és egy végrehajtási szakaszból áll. Az ajánlattételre vagy részvételre felhívandó gazdasági szereplők száma 3-5 között van.

 

A pályázat kizárólag norvég nyelven nyújtható be, az előminősítésre való jelentkezés határideje: 2023. február 6. helyi idő szerint 12:00 óra.

Az ajánlatétel határideje: 2023. március 20.
Értékelési szempontok kapcsán az ár nem az egyetlen odaítélési kritérium.

 

Az ajánlatok kötelező érvényének minimális időtartalma: 2023. augusztus 15.

 

A pályázatról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak.

 

 

 

Hír

Pályázat

2023. január 31.

További hírek