Európai Regionális Fejlesztési Alap

Exportfinanszírozás és logisztika – elmélettől a gyakorlatig

Képzés

2024. július 26.

A külkereskedelem megértéséhez komoly háttérismeret szükséges. A külpiaci értékesítés finanszírozása és pénzügyi oldala különös felkészültséget igényel az exportőr vállalkozásoktól és annak szakembereitől.

 

A HEPA Exportfejlesztési Ügynökség képzési központja, a HEPA Exportakadémia 2+1 napos eseményt szervezett „Export értékesítési, finanszírozási és szállítmányozási alapismeretek” címmel.

 

A rendezvényen szerzett szakmai ismeretek lehetőséget adnak a vállalkozások képviselőinek, hogy eredményesebben és biztonságosabban vegyenek részt az export tevékenységben. A résztvevők megismerkedhettek a nemzetközi kereskedelemben használt fizetési módokkal, elmélyülhettek a logisztika útvesztőjében, továbbá speciális fogalmakról, okmányokról és a nemzetközi kereskedelmi ügyletek finanszírozási lehetőségeiről tanulhattak.

 

A „Hazai banki exportfinanszírozás, a szankciós politika és a nemzetközi logisztikai környezet” elnevezésű információs záró nap során a résztvevők az elméleti tudást gyakorlati, valós életbeli példákkal is alátámaszthatták.

 

A jelen lévő vállalkozások az információs nap első felében a romló globális pénzügyi környezetben történő exportfinanszírozás lehetőségeiről juthattak releváns ismeretekhez olyan elismert szakemberektől, mint Szarka László, az MBH Bank hálózatirányítási igazgatója, Lóska Csaba, az EXIM Bank Zrt. szenior ügyfélkapcsolati menedzsere, valamint dr. Klebercz Nóra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője.

 

Lóska Csaba „Az exportfinanszírozás állami intézményrendszer által nyújtott lehetőségei” című előadásában mindenekelőtt bemutatta az exporthitel ügynökségek globális szabályozását és nemzetközi szakmai szervezetét.

 

A szakember szót ejtett az EXIM Bank Zrt. működéséről, valamint a társaság által nyújtott hitelekről és biztosítási termékekről. Ennek során kitért arra a mechanizmusra is, amely lehetővé teszi, hogy az EXIM Bank kedvezőbb feltétellel biztosítsa ezeket, mint a piaci pénzügyi szereplők. Az általuk kínált szolgáltatások közül kiemelte a különböző hitelprogramokat, mint amilyen a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is.

 

Előadása során Lóska Csaba részletesen bemutatta az EXIM Bank különböző termékeit, ezzel átfogó képet nyújtva a finanszírozási lehetőségekről a jelenlévők számára, különös tekintettel arra, hogy a vállalkozások az általuk választott célpiacokon mely szolgáltatásokat tudják igénybe venni.

 

Az előadások sorát Szarka László, az MBH Bank hálózatirányítási igazgatója folytatta. A szakember átfogó képet adott a magyar export helyzetéről, szerkezetéről, a magyar külkereskedelmet befolyásoló nemzetközi hatásokról, valamint az idei évre vonatkozó kilátásokról.

 

Mint mondta, az MBH Bank elkötelezett a magyar vállalati szektor támogatása mellett az exporttevékenység kapcsán is. Ezt segíti a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és az MBH Bank között létrejött együttműködés is – mutatott rá.

 

Ezt követően bemutatta az exportorientált vállalkozások számára rendelkezésre álló lehetőségeket, valamint megosztotta a résztvevőkkel, hogy milyen kockázati szempontok értékelése mentén érdemes célpiaci elemzést készítenie az exportban gondolkodó vállalkozásoknak.

Szarka László szót ejtett a vállalati hitelezés elmúlt években tapasztalt trendjeiről, kiemelve, hogy a nyugati országokban jellemző GDP-arányos vállalati hitelállományt figyelembe véve itthon még jelentős tér van a bővülésre. Az MBH Bank hálózatirányítási igazgatója mindemellett rámutatott: a korábban rendkívül kedvező feltételek mellett felvett hiteleknek köszönhetően jelenleg nincs finanszírozási éhség a vállalati szektorban, valamint a mostani kamatkörnyezet sem teszi vonzóvá a hitelfelvételt a vállalkozások számára.

 

A szakember az ESG kérdéskörét is körbejárta az előadása során, mint fogalmazott:

„El fog érkezni az az időszak, akár már az idei év végén, amikor már meg lesz különböztetve egyes termékek esetében, hogy van-e ESG minősítése az adott cégnek vagy nincs.”

 

Kiemelte: amelyik vállalatnak lesz ESG minősítése és jó minősítést kap, akár olcsóbban is tud majd hitelhez jutni. Ellenben előfordulhat, hogy ESG minősítés hiányában bizonyos hiteltermékeket egy vállalkozás nem tud majd igénybe venni.

 

Előadásának zárásaként Szarka László bemutatta a hármas fúzió által létrejött MBH Bankot és a társaság által nyújtott szolgáltatásokat.

 

Dr. Klebercz Nóra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője a különböző, jelenleg életben lévő szankciós rezsimekről adott elő, „Uniós és nemzetközi szankciós tilalmak” címmel.

Mint mondta, jelenleg negyvennél is több szankciós rezsim van életben az Európai Unióban, amelyek egy része földrajzi rezsim, míg egy része horizontális, tehát az egész világra vonatkozóan tartalmazhat listázásokat. Utóbbira példaként többek közt a vegyi fegyverek elterjedése elleni és a terrorizmus elleni harc keretében létrejött szankciós rezsimeket említette.

 

„Büntetőjogi szankció társul a szankciós rendszerek megszegéséhez Magyarországon is, az Egyesült Államok szankcióihoz pedig nagyon komoly defacto hátrányok járulnak, tehát az üzleti életben jelentős hátrányokat szenvedhet el, aki nem tartja be őket.” – fogalmazott dr. Klebercz Nóra.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője többek közt részletes betekintést nyújtott a különböző szankciós rezsimek működésébe, a szankciókerülés uniós joghatóságairól, valamint arról, hogy miképp kerülheti el egy vállalkozás (akár a szükséges tudás hiányában) a különböző szankciók megsértését.

 

Az információs nap második felében az újra formálódó globális logisztikai rendszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

 

Sashalmi Ádám, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség nemzetközi gazdasági elemzője „Globális és lokális kihívások a logisztikában és szállítmányozásban” címmel tartott előadásában vázolta, hogy milyen módon változtak a különböző fő szállítási útvonalak az elmúlt évek gazdasági, geopolitikai kihívásai következtében. A szakértő ennek során rámutatott Magyarországnak az újonnan kialakuló nemzetközi logisztikai rendszerekben elfoglalt helyére, illetve a hazánkra vonatkozó célokra, kihívásokra is.

 

A nap folyamán ezt követően olyan, a logisztika területén működő cégektől érkezett neves szakemberek adtak elő, mint Kovács Marcell, a Masped Logisztika Kft. ügyvezetője; Kelemen Attila a DHL Express Magyarország országos értékesítési csatorna menedzsere; Táncsics András a Boxy Logisztikai Zrt. vezérigazgatója és Elen Endrenkina, a United Parcel Service (UPS) magyarországi üzletfejlesztési menedzsere.

 

Kovács Marcell, a magyar olimpai csapat hivatalos logisztikai szolgáltatójának, a 75 éves múltra visszatekintő Masped Logisztika Kft.-nek az ügyvezető igazgatója az ellátási láncok ellenállóképességével kapcsolatban osztott meg fontos információkat a megjelentekkel, különös tekintettel az iparág előtt álló fejlesztési irányokra.

 

A logisztikai láncokat érintő legjelentősebb globális kihívások közt a koronavírus-járványt (és annak utóhatásait), a jelenleg zajló geopolitikai konfliktusokat, a szankciós intézkedéseket, a világ vezető hatalmai közt zajló gazdasági „háborúkat”, az egyes gazdasági térségek közötti kiegyensúlyozatlan áruforgalmat, a protekcionizmust, valamint a természeti és ipari katasztrófákat jelölte meg. A cégvezető a kockázatok ismertetése mellett természetesen beszélt a lehetséges megoldásokról is, valamint bemutatta az alkalmazható ellenálló ellátási lánc stratégiákat. Ennek kapcsán fontos tudnivalókat osztott meg arról, mit tehet, milyen fejlesztéseket hajthat végre egy vállalkozás a fennálló kihívások negatív hatásainak a mérséklése érdekében.

 

A Masped Logisztikai Kft. ügyvezetőjének prezentációját követően az exporttámogató Express megoldásokról Kelemen Attila a DHL Express Magyarország országos értékesítési csatorna menedzsere tartott előadást.

 

Kelemen Attila a DHL Express történetének és szolgáltatásainak a bemutatásához kapcsolódóan betekintést nyújtott a gyorspostai szállítmányozás világába is. A jelenlévők többek közt a vámhatósági eljárásokról, a légi fuvarozásról, a nemzetközi csomagkézbesítésről, a különböző expressz szállítási megoldásokról juthattak ezáltal elsőkézből információkhoz.

 

Amennyiben a logisztikai ágazat helyzetét elemezzük, napjainkban már nem megkerülhető az e-kereskedelem témaköre sem. A HEPA Exportakadémia szervezésében megvalósult információs napon az e-kereskedelmi logisztika kihívásaiba és lehetőségeibe, valamint a fulfillment működésébe, előnyeibe és hátrányaiba Táncsics András a Boxy Logisztikai Zrt. vezérigazgatója nyújtott betekintést.

 

Táncsics András a jelenlévőknek bemutatta a logisztikai értékláncot, a raktározási folyamatokat, illetve a kiszervezett logisztikát. Utóbbi kapcsán kiemelte: Tévhit, hogy ilyen jellegű szolgáltatást ne tudna igénybe venni egy magyar kkv. A Boxy Logisztikai Zrt. ügyfelei között még olyan vállalkozás is található, amelyik átlagosan naponta mindössze egy darab csomagot ad fel, ami jól mutatja, hogy akár kisvállalkozások, startupok számára elérhető logisztikai szolgáltatások is léteznek már a hazai piacon, köszönhetően többek közt a fejlett informatikai rendszereknek.

 

Az e-kereskedelmi logisztika kapcsán elmondta: a csomagszolgáltatási képességek piaca Magyarországon nagyon szaturált és jó értelemben telített, így ezen a területen magas minőségű szolgáltatások állnak hazánkban rendelkezésre. A raktárlogisztikai oldalon azonban a képességek kialakítása még csak a közelmúltban kezdődött el, ennek következtében ez a piac épp kialakulóban van. A Boxy Logisztikai Zrt. vezérigazgatója ehhez kötődően arról is beszámolt, milyen kihívásokkal jár a raktárlogisztikai szegmens fejlesztése, beleértve a számottevő költségeket és a digitális fejlesztések szükségességét. A vállalatvezető emellett a raktározási, logisztikai terület kiszervezésének a lehetőségeiről, valamint előnyeiről is értékes tudással látta el a hallgatóságot.

 

Az információs nap zárásaként az UPS magyarországi üzletfejlesztési menedzsere Elen Endrenkina tartott előadást angol nyelven „Next Generation Exports” címmel. A UPS bemutatását követően ismertette a társaság magyarországi tevékenységét és hazánkban nyújtott szolgáltatásait.

 

Utóbbi kapcsán kiemelte Magyarország - meglátása szerint- rendkívül előnyös földrajzi helyzetét logisztikai szempontból nézve. Hozzátette: mindezt számos egyéb gazdasági szempontból kedvező tényező egészíti ki, ami ideális az ellátási láncok változásaihoz igazodó szolgáltatások biztosításához, kialakításához. Mindennek tükrében Elen Endrenkina részletezte milyen az UPS által biztosított lehetőségek állnak a vállalkozás rendelkezésére, amelyeket az exporttevékenységükhöz kapcsolódóan is igénybe vehetnek. A klasszikus csomagküldési és logisztikai szolgáltatások mellett a cég vámügynöki tevékenységét és e-kereskedelmi megoldásait is ismertette.

 

A résztvevő szakembereknek köszönhetően, a HEPA Exportakadémia által szervezett egész napos programon a jelen lévő vállalatvezetők, illetve a vállalkozások képviselői első kézből hallhattak olyan előadásokat, történeteket, amelyek a mindennapi munkához járultak hozzá hasznos információkkal, ezzel is segítve a hazai KKV-szektor vállalkozásainak tevékenységét az eredményes külpiacra lépés érdekében.

Képzés

2024. július 26.

További hírek