Európai Regionális Fejlesztési Alap

Fenntarthatóság, mint versenyelőny – zöld exportfejlesztési lehetőségek a kkv-k számára

Hír

2024. július 16.

A Business France, francia gazdaságfejlesztési szervezet nemrég készült felmérése alapján a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele már nem csupán a zöld átállást egyébként is prioritásként kezelő Európában, hanem Ázsiában is versenyelőnyt jelenthet. Az európai, így a magyar kis- és középvállalkozások számára mindez lehetőséget kínálhat arra, hogy megerősítsék, adott esetben bővítsék az exportpiaci lehetőségeiket azáltal, hogy sikeresen alkalmazzák a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási jógyakorlatokat.

 

Mindehhez a vállalkozások számára igyekeznek segítséget kínálni az egyes nemzeti exportfejlesztési szervezetek és az ezeket ernyőszervezetként összefogó Trade Promotion Europe (TPE). A TPE ilyen irányú tevékenységének fontos magyar vonatkozása is van, hiszen a szervezet fenntarthatósági munkacsoportja a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség képviselőjének a vezetésével látja el feladatait.

 

A munkacsoport legutóbbi ülésére a szervezet 2024. június 19-én, a TPE Brüsszelben tartott tavaszi közgyűlését megelőzően került sor, ezúttal a fenntarthatóság exportfejlesztésben betöltött szerepére és a zöldfinanszírozási lehetőségekre fókuszálva. Az „Út a globális versenyképességhez: A fenntarthatóság, mint elengedhetetlen feltétel az exportban” című panelbeszélgetés során a témában jártas szakértők kiemelték, hogy a fenntarthatósági szempontoknak való megfelelés egyre inkább meghatározó versenyképességi tényezővé válik. Az Európai Beruházási Bank szakértője bemutatta a finanszírozási termékek változásának trendjét, amely egyértelművé teszi az üzleti szektor számára is, hogy a zöld, innovatív megoldások alkalmazása, nemcsak jelentős versenyelőnyt jelent a források megszerzésénél, hanem azok esetében, akik továbbra sem fenntartható módon működnek, akár kizáró ok is lehet a finanszírozásra való alkalmasság területén. A fenntartható kereskedelem-finanszírozás gyakorlati példáit a belga exporthitel ügynökség, a CREDENDO és a magyar EXIM mutatta be. Utóbbi az elsők között jelent meg a piacon az Európai Beruházási Bank által támogatott és finanszírozott zöld keretrendszerrel és hiteltermékkel.

 

A fenntartható rendezvények, nemzetközi vásárok és kiállítások rendezésének érdekében létrejött kezdeményezés, a Net Zero Carbon Events bemutatása is napirendre került az eseményen. A kezdeményezéshez egyébként világszerte már több mint 500 szervezet csatlakozott, és jógyakorlatok gyűjteménye, valamint egyéb ajánlásai ingyenesen elérhetőek a szervezet honlapján. A brüsszeli székhelyű ATS Advisory képviselőjének előadásában az exportfejlesztéssel foglalkozó szervezetek továbbá átfogó képet kaphattak a kereskedelemfejlesztés és fenntarthatóság céljaira rendelkezésre álló uniós finanszírozási programokról, amelyek nagyban hozzájárulhatnak az egyes vállalkozások sikerességéhez és kapacitásfejlesztéséhez.

 

A TPE brüsszeli közgyűlése kapcsán Jenei Gábor, a HEPA vezérigazgatója úgy fogalmazott:

„Egyértelmű üzenet az, hogy a nemzetközi szervezet jövőbeli stratégiai irányvonalainak meghatározásakor a tagok a digitalizáció mellett a fenntarthatóságot jelölték meg, mint a legfontosabb tényezőt, amelyre az üzletfejlesztési stratégiákban és a vállalatok mindennapi működésében egyaránt kiemelt hangsúlyt kell fektetni.

 

„…a HEPA aktív szerepet vállal a TPE működésében azzal a céllal, hogy erősítse a magyar kkv-k külpiaci versenyképességét.” – hangsúlyozta Jenei Gábor.

 

Hozzátette:

„a HEPA meghívására a TPE őszi közgyűlésének 2024 decemberében Budapest fog otthont adni, amely várakozásai szerint további lendületet biztosít majd egy új európai versenyképességi megállapodás létrejöttéhez.”

Hír

2024. július 16.

További hírek