Európai Regionális Fejlesztési Alap

Fókuszban a Nyugat-Balkán - Konferenciát szervezett a HEPA és az EAC

Esemény

2024. október 10.

2024. szeptember 24-én a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és az EuroAtlantic Consulting (EAC) közös konferenciát rendezett Budapesten a Nyugat-Balkán fejlesztési céljait szolgáló európai uniós források és az azt támogató vállalati partnerségek témájában. Az eseményen résztvevő hazai és külföldi vendégeket Jenei Gábor, a HEPA vezérigazgatója és Lerch Attila, az EAC vezérigazgatója köszöntötte.

 

A rendezvény kiváló alkalmat biztosított a nyugat-balkáni régió előtt álló gazdaságfejlesztési lehetőségek áttekintésére, különös tekintettel a versenyképesség javítását is szolgáló fenntarthatósági kérdésekre, a zöld átmenetre és a digitalizáció fejlesztésére.

 

A rendezvényen résztvevő vállalati vezetők tájékoztatást kaptak a Nyugat-Balkán jelenlegi gazdasági helyzetéről, valamint azokról az európai uniós közvetlen támogatási programokról is, amelyek a nyugat-balkáni régióba irányuló beruházási jellegű kezdeményezések előkészítését és megvalósítását is támogatják.

 

Jenei Gábor vezérigazgató nyitóelőadásában kiemelte azoknak a projektalapú együttműködéseknek a fontosságát, amelyek nyugat-balkáni gazdaságfejlesztési célokat szolgálnak. Ennek keretében a HEPA koordinátorként együttműködik az exportpiacokon aktív kis- és középvállalatokkal annak érdekében, hogy a régió számára hozzáférhető közvetlen uniós programokban minél eredményesebb pályázatok készüljenek. A közelmúltban a HEPA széleskörű nemzetközi partnerségben két LIFE-projektjavaslat benyújtásán is dolgozott, amelyek célja a körforgásos gazdaság, valamint az energiahatékonysági beruházások támogatása.

 

A konferencián előadóként részt vettek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a szöuli székhelyű Globális Zöld Növekedési Intézet (GGGI), az észak-európai befektetési csoportot képviselő Finture, valamint az EIT InnoEnergy vezető munkatársai. A nyugat-balkáni térségben szerzett üzletfejlesztési tapasztalatairól beszámoltak továbbá a MOL, az MVM és a 4iG vezető munkatársai is, valamint a térségben aktív kis- és középvállalatok tulajdonos-vezetői. A rendezvényen bemutatásra került Bernáth Tamás A Nyugat-Balkán gazdasága a 21. században című könyve is. Az MCC Press Kft. kiadásában a közelmúltban megjelent kötet átfogó képet ad arról, milyen történelmi előzményekre alapozva alakultak ki ezek az államok, hogyan orientálódnak a nagy nemzetközi integrációs lehetőségek felé, és milyen gazdasági teljesítményre voltak képesek a 21. század eddig eltelt bő két évtizedében.

 

A közel 50 résztvevőnek egységes álláspontja volt azzal kapcsolatban, hogy a nyugat-balkáni régió biztonságpolitikai és gazdasági szempontból egyaránt stratégiai fontosságú. A földrajzi közelség és a térség gazdasági potenciálja számos lehetőséget kínál a magyar vállalatok számára. Magyarország kiemelt célja, hogy aktívan hozzájáruljon a régió fejlődéséhez, mely a térség stabilitása és gazdasági növekedése szempontjából is közös érdek. A rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők új kapcsolatokra tegyenek szert, képet kapjanak a térségbe irányuló beruházások gazdasági és kulturális környezetéről egyaránt, valamint közös projektlehetőségeket tárjanak fel a nyugat-balkáni régióban.

Esemény

2024. október 10.

További hírek