Európai Regionális Fejlesztési Alap

Karbonvám jelentés és eVÁM – fokozott figyelmet igényelnek az új elektronikus rendszerek az importőrök részéről

Fontos adatszolgáltatási határidő érkezett el.

Hír

EEN

2024. január 31.

Fontos adatszolgáltatási határidő érkezett el azon vállalkozások számára, akik az úgynevezett CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) uniós szabályozás, közismertebb nevén karbonvám körébe eső termékeket importálnak az Európai Unióba. 
A szabályozás bevezetése két szakaszból áll, amelynek első köre egy átmeneti időszakot foglal magában és 2023. október 1-től 2025. december 31-ig tart. Ebben a szakaszban az érintett gazdálkodó szervezeteknek kizárólag jelentéstételi, azaz adatszolgáltatási kötelezettsége áll fenn, összesen 6 termékkör behozatala esetén, amelyek az alábbiak:
- vas és acél;
- alumínium;
- cement;
- műtrágya;
- villamosenergia;
- hidrogén. 
Az érintett importőröknél ebben a szakaszban fizetési kötelezettség még nem keletkezik, azonban a jelentéstételi kötelezettség is komoly feladatot ró rájuk. Az új szabályozás elindítását, tehát 2023. október 1-jét követően ugyanis minden negyedévet követően be kell nyújtaniuk az adatszolgáltatásukat az Európai Bizottság által létrehozott CBAM átmeneti nyilvántartásban. 
A Bizottság elektronikus felületére feltöltött jelentésben a gazdálkodó szervezeteknek fel kell tüntetni az érintett negyedévben importált termékek mennyiségét, vámtarifaszámát, származási országát, illetve meg kell adni a termék gyártásához kapcsolódó olyan adatokat is, mint az áruk gyártási folyamatából származó üvegházhatású gáz kibocsátást és számos létesítmény specifikus információt, például az áruk előállítási helyéről. Ebből fakadóan elengedhetetlen az érintett termék beszállítójával történő egyeztetés, hogy a jelentés összeállításához szükséges adatok biztosítva legyenek.
A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy a jelentéstételi kötelezettséggel érintett első időszak 2023 utolsó negyedéve volt, így az első jelentést az eredeti határidő szerint 2024. január 31-ig kellett megtenni. 

 

Haladékot adott a Bizottság

 

Azok az érintett gazdálkodók, akik ezt esetleg eddig nem tették meg, nemrég haladékot kaptak az Európai Bizottságtól, amelynek egy 2024. január 29-én kibocsátott közleménye alapján a gazdálkodóknak lehetősége lesz kérelmezni a CBAM jelentés benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbítását. A határidő meghosszabbítása azonban nem automatikus, így azt külön kérelmezni kell a CBAM elektronikus rendszerében. Mindemellett az Európai Bizottság arra biztatja az érintett gazdálkodó szervezeteket, hogy amennyiben nem okozott számukra problémát a rendszer használata, akkor tegyenek eleget az eredetileg megszabott határidőig a jelentéstételi kötelezettségüknek, különös tekintettel arra, hogy az első három jelentéstétel esetén 2024. július 31-ig a gazdálkodó szervezeteknek lehetőségük van javítani, módosítani a már leadott jelentéseiket.

A karbonvám rendszer második végleges szakasza 2026. január 1-jével kezdődő, utóbbi újabb kötelezettségeket fog eredményezni a gazdálkodó szervezetek számára.


eVÁM


A CBAM rendszerbe történő adatszolgáltatási kötelezettség egyébként nem az egyetlen újdonság, amelyre az importőröknek 2023 utolsó negyedévét követően oda kell figyelnie, hiszen hazánkban megújult az elektronikus vámügyintézés is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által bevezetett új elektronikus rendszer ráadásul nem csak specifikusan a CBAM szabályozása alá eső termékek behozatalával foglalkozó gazdálkodó szervezeteket, hanem az összes importőrt érinti.
Az adó- és pénzügyek területén az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy egyre nagyobb szerep jut a digitalizációnak, hiszen az elektronikus megoldások egyszerre segítik az átláthatóságot, csökkentik az ügyintézési időt, leegyszerűsítik a munkafolyamatokat, mi több komoly papírmegtakarítással járnak. A magyar vám- és adóhatóság élen jár a digitalizációs folyamatokban, így többéves fejlesztési programjának köszönhetően az adóügyek szinte mindegyike digitális felületre lett terelve, a fejlesztések pedig elérték a vámügyeket is, mivel a NAV 2023. november 1-jén létrehozott egy új, korszerű digitális vámügyi környezetet.
A fejlesztés alapjául az Európai Unió Vámkódexe szolgál, amelynek rendelkezései alapján 2016 tavasza óta a gazdálkodó szervezetek és a vámhatóságok közötti információcsere és adattárolás elektronikus úton kell, hogy történjen. Az Uniós Vámkódexhez kapcsolódó Munkaprogramban meghatározott és az Európai Bizottság által elfogadott határidőn belül, 2023. november 1-jén a NAV is elindította az eddigi importrendszert felváltó új eVÁM AIS rendszert, amelynek használatára a gazdálkodó szervezeteknek 2023. november 30-ig kellett áttérniük. Az új rendszer minden behozatali irányú vámeljárásra kiterjed, így a szabad forgalomba bocsátás mellett a vámraktározásra, az ideiglenes behozatalra, mi több a feldolgozásra is. Ebből fakadóan 2023. november végét követően a fenti vámeljárások már kizárólag az új eVÁM AIS rendszerben indítványozhatóak. 

 

Hír

EEN

2024. január 31.

További hírek