Európai Regionális Fejlesztési Alap

Köszöntjük az elsőként végzett export koordinátorainkat!

Esemény

Képzés

2023. május 26.

Nagy mérföldkőhöz érkeztünk! Örömünkre szolgál, hogy május 23-án 37 diákunk vehette át a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség égisze alatt működő Exportakadémia által indított Export koordinátor felnőttképzési tanúsítványt. A 2022 szeptemberében indult, társaságunk kezdeményezésében zajló képzés célja, hogy hiánypótló jelleggel ölelje fel azon releváns ismereteket és gyakorlati készségeket, amelyek meghatározóak a kkv-szektor sikeres külpiacra lépése során. A HEPA Export koordinátor képzése indulásakor az egyetlen olyan képzés volt a felnőttképzési kínálatban, amely egy gyakorlati fókuszú oktatási program keretében, kellő rugalmassággal biztosítja a jövőbeli szakemberek képesítését.

 

De ki is az az export koordinátor? Gondoljunk arra, hogy Ön egy nemzetközi piacra lépést tervező cég tulajdonosa, azonban nem rendelkezik a külpiacra jutáshoz szükséges stratégiai ismeretekkel, idegenkedik az üzletkötés és az értékesítés folyamatától. Nem tudja, hogyan tegye meg az első lépéseit a nemzetközi térben, úgy érzi, a folyamatosan változó szabályozások hátráltatják vállalkozása hatékonyságát. Bizonyára számos cégtulajdonos küzd ezzel a kihívással, de épp ezen kérdések megválaszolásában és a gyakorlati lépésekben nyújtanak segítséget a képzési központunkból kikerülő export koordinátorok.

 

Résztvevőink egy 300 órás képzési program keretében a szakmában elismert legjobb oktatóktól sajátíthatták el a külpiaci ismeretekre épülő elméleti tudást, 68 órányi e-learning kurzust is teljesítettek, továbbá 6 projektfeladatot dolgoztak ki, amelyeket a szakoktatók egyedileg értékeltek. A képzés részét képezte emellett egy 88 órányi, kisebb csoportokban lebonyolított készségfejlesztő blokk is, a tanúsítványuk megszerzéséhez a hallgatók vizsgaportfóliót készítettek, amelynek megvédése szakemberek jelenlétében, vizsgabizottság előtt zajlott.

 

Mint ahogyan azt feljebb is írtuk, a pilot projektként indult képzésünk indulásakor csak a HEPA Exportakadémiáján volt elérhető, ám a most zárult, első sikeres évfolyam ideje alatt máris 3 vidéki szakképzési centrum (Debrecen, Baja, Győr) csatlakozott a képzéshez. Azonban itt nem állunk meg és célunk, hogy az Export koordinátor képzést országosan is kiterjesszük.

 

Az ünnepélyes oklevélátadáson jelen volt Jenei Gábor, a HEPA vezérigazgatója, aki a sikeresen végzettekhez, már exportra szakosodott kollégákhoz intézett nyitó beszédében elmondta: „A Nemzeti Exportstratégia kiemelt prioritása, hogy a Magyarországon működő vállalatok minél több külföldi országban értékesítsék világszínvonalú termékeiket és szolgáltatásaikat. Növelni szeretnénk a hazai vállalatok hozzájárulását az exporton belül, célunk továbbá, hogy létrejöjjön a középméretű, exportorientált magyar vállalatok erős bázisa idehaza. Ahhoz azonban, hogy a hazai KKV-k a külpiacra lépéshez szükséges tudással és információval rendelkezzenek, elengedhetetlen a képzett munkaerő. Örömünkre szolgál, hogy a HEPA intézményes keretein belül működő Exportakadémia immáron a tízéves, KKV-k számára kidolgozott külpiaci felkészítésén túl az export iránt érdeklődő magánszemélyek számára is indított képzést, amely lehetővé teszi az álláskereső magánszemélyek átképzését, külkereskedelmi és export ügyintézői munkakörök betöltésére ad felkészítést, növelve a képzésben résztvevők munkaerő-piaci értékét. Ezúton is gratulálok az első évfolyam export koordinátorainak és őszintén várjuk, hogy a jövőben újabb kollégákat köszönthessünk köreinkben!”Az eseményről készült videó itt érhető el.

Esemény

Képzés

2023. május 26.

További hírek