Európai Regionális Fejlesztési Alap

Magyar-Üzbég Üzleti Fórum

Magyar-Üzbég Üzleti Fórum

Esemény

Hír

2023. március 28.

2023. március 27-én Magyar-Üzbég Üzleti Fórumot tartottak Budapesten. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség által szervezett szakmai találkozó a sikeres partnerépítés jegyében zajlott, hiszen remek platformot biztosított a résztvevő 44 magyar és 15 üzbég vállalat kapcsolatépítése tekintetében.


Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere diplomáciatörténeti alkalomként üdvözölte az eseményt – nem véletlenül –, hiszen korábban sosem járt Magyarországon üzbég külügyminiszter, és mert a 2016-os taskenti magyar nagykövetség megnyitója után a közép-ázsiai ország diplomáciai képviselete is megnyitotta kapuit Budapesten. „Nagy nap a mai a kétoldali gazdasági és vállalatfejlesztési kapcsolatok tekintetében. A 4000 km távolság dacára országaink között jelentős stratégiai partnerség épült ki. A magyar gazdaság egy külgazdaság-orientált gazdaság, ezért Magyarország kormánya minden eszközével segíti a hazai vállalkozókat külpiaci érvényesülésükben” – mondta a tárcavezető. A külügyminiszter külön beszélt a már elért üzbegisztáni sikerekről. Ilyen például az OTP Bank kinti tevékenysége, amely során felvásárolta Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankját, az Ipoteka Bankot. Azóta a magyar bank ottani ügyfeleinek száma 1,6 millióra duzzadt, ami a globális ügyfelek tíz százalékát jelenti. Továbbá említést tett arról, hogy hamarosan speciális ipari zónát hoznak létre a magyar cégek számára Taskent mellett, ahol a magyar cégek különleges jogállással hajthatják végre beruházásaikat. A magyar külügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy hamarosan létrejön az az alap is, amely pénzügyi segítséget nyújt a magyar vállalatoknak az üzbegisztáni terjeszkedéshez, végezetül pedig bejelentette, a felek megállapodtak a Budapest-Taskent közötti közvetlen légi közlekedés megteremtéséről, melynek értelmében 2023 végéig heti kétszer nyílik lehetőség eljutni egymás fővárosába.


Bahtijor Szaidov, Üzbegisztán megbízott külügyminisztere hasonlóan Szijjártó miniszter úrhoz az eseményt kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésnek nevezte. „Magyarország Üzbegisztán megbízható európai partnere. Politikai, gazdasági, humanitárius területen működünk együtt. A mai nap eseménye integrációs célokat hordoz magában azon cégek tekintetében, amelyek hatékonyan kívánnak terjeszkedni a két ország piacán. Magyarország külügyminisztere ebben óriási szerepet játszott, és mi minden feltételt adottnak találunk, hogy baráti országaink kölcsönösen előnyös sikereket érjenek el.  Jelenleg a speciális ipari zóna projekt kidolgozásának a végén tartunk, így hamarosan ez a kezdeményezés is elindulhat. Hatékony eredményre törekszünk, mindig azt hangsúlyozzuk, hogy elkötelezettek vagyunk és szeretettel várjuk a magyar cégeket az üzbég piacon. Megfelelő infrastrukturális és jogi keretrendszert biztosítunk, április 30-án tartjuk azt az alkotmányújító népszavazást, amely számos rendelkezést tartalmaz majd a vállalatok szabad mozgástere tekintetében. Törekszünk az új és a bevált gyakorlatok előmozdítására. Sokat teszünk az emberek életminőségének javításáért, ebben nagy szerepet játszik az új üzleti környezet, amely szabad finanszírozást, foglalkoztathatóságot, munkaerő-áramlást biztosít. Magyarország Európa egyik legdinamikusabban fejlődő állama, Üzbegisztán pedig a közép-ázsiai térség egyik jövőbeli kulcsszereplője. Az OTP megjelenése önmagában nagy előrelépés a két ország partnersége tekintetében, és mi csak növelni szeretnénk az ehhez hasonló sikertörténetek számát” – mondta az üzbég külügyi tárca megbízott minisztere.  

 

Prezentációjában Ojbek Hamrajev, Üzbegisztán beruházási, ipari és kereskedelmi miniszterhelyettese a prosperáló üzbég gazdaságról számolt be. Ismertette, hogy 2022-ben az üzbég GDP mintegy 7 százalékos növekedést produkált, ezzel elérte a 8 milliárd dollárt. „Jelenleg 120 milliárd dollár értékű beruházás van az országban. Ez 15 ezer beruházó céget jelent, ami háromszor több, mint 5 éve. Legnagyobb beruházóink Kína, Törökország, Kazahsztán. Idén új projekteket indítottunk a gazdaság diverzifikálására és szeretnénk, ha Magyarország is aktívan csatlakozna ehhez. Jelenleg 16 magyar cég beruházásai valósulnak meg nálunk, akiknek a tevékenységét a 2018-ban elfogadott, kedvező adózási feltételeket biztosító rendszerrel kívánjuk segíteni. Szeretnénk, ha több magyar cég érkezne a megbízható befektetői környezetet biztosító Üzbegisztánba. Többek között ezért is vagyunk ma itt” – tette hozzá.


Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgató-helyettese beszédében büszkén beszélt Magyarország a nemzetközi kereskedelemben betöltött pozíciójáról, révén, hogy kis országként a világ 36. legerősebb exportőrei vagyunk. Szót ejtett a magyar exportstratégia fő mozgatórugóiról is, melynek egyik alappillérét a keleti nyitás politikája jelenti. „Exportstratégiánk keretében Közép-Ázsia az egyik célterületünk, ezért is segítjük az Önök piacán már jelenlévő cégeket. Természetesen minden lehetséges támogatást megadunk az exportérett, de még nem exportáló cégeknek is. Utóbbiak esetében, tanácsadást, anyagi támogatást nyújtunk az üzbég piacra terjeszkedni vágyó magyar cégek számára. Reméljük, a mai esemény több, sikeres üzletkötést eredményez.” A vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy tavaly két magyar-üzbég üzleti fórumot is rendeztek, ezeken mintegy 100 magyar és 70 üzbég cég vett részt. A két ország közötti partnerség elmélyítésére számos, már megkötött bilaterális szerződés nyújt alapot. A Türk Államok Szervezetében való jelenlét is közelebb hozza az országokat. Ilyen például a Budapesti Aszálymegelőző Intézet létrehozása, amely elősegíti a vízgazdálkodás területén tevékenykedő, világszínvonalú magyar cégek exporttevékenységét is.  Számos lehetőséget biztosít még az egészségipar és a mezőgazdaság is.


Az agrárium területén zajló közös projektek zászlóshajója a 2021-ben Taskentben nyílt Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ és a hozzá kapcsolódó felsőoktatási együttműködés a MATE Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve a Taskenti Állami Ágráregyetem között. A közös burgonyanemesítési program során üzbég és magyar nemesítési vonalakat kereszteznek hagyományos és modern genetikai módszerekkel egyaránt.


További érdekesség, amely jól példázza a két ország gazdasági kapcsolatainak a kiterjedtségét és sokrétűségét, hogy 2022-ben az üzbég ATM-ek 60 százalékát Magyarországon gyártották.

Esemény

Hír

2023. március 28.

További hírek