Európai Regionális Fejlesztési Alap

Mérföldkő a magyar víziparban – Aszálymegelőző Intézet nyílik Budapesten

Esemény

Hír

2022. november 16.

Valósággá vált a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kezdeményezése. Magyarországon, Budapesten jön létre a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Aszálymegelőző Intézete.

Idén nyáron generációk óta nem látott aszály sújtotta az egész világot, így Európát és Magyarországot is. A szántóföldi növénytermesztésben óriási károk keletkeztek, egyes területeken teljesen megsemmisült a termés, ez pedig végső soron az élelmiszerek jelentős drágulásához vezetett.

 

Mindez rámutatott arra, mekkora szükség van a felelős vízgazdálkodásra és az öntözésfejlesztésre. Ezen a területen Magyarország komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Hazánkban a vízgazdálkodásnak nagy hagyománya van, kiváló vízügyi szakembereink világszerte ismertek. Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt években magyar cégek számos vízügyi fejlesztésben vettek részt Afrikában, Ázsiában és Európában egyaránt.

 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség felismerve az ebben rejlő lehetőségeket már több vízipari technológiákkal foglalkozó magyar vállalkozásnak is segített a nemzetközi piacokra való kijutásban. Most azonban a magyar vízipar újabb mérföldkőhöz érkezett.

 

Megvalósult a HEPA által korábban indított kezdeményezés, így Magyarország november 10-én, csütörtökön az üzbegisztáni Szamarkandban, a Türk Államok Szervezetének ülésén aláírta a TÁSZ Aszálymegelőző Intézetének a budapesti létrehozásáról szóló megállapodást. Az eseményről Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere számolt be közösségi oldalán.

 

A most megkötött megállapodás segítségével a magyar vízipari technológiák könnyebben eljuthatnak a TÁSZ országaiba, ahol segíthetnek az aszály okozta kihívások kezelésében.

Az Aszálymegelőző Intézet létrehozása mellett az ülésen döntés született a TÁSZ befektetési alapjának a létrehozásáról.

 

A Türk Államok Szövetségének jelenleg öt tagja van, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán, ezenkívül megfigyelőként Türkmenisztán és Magyarország is tagja a szervezetnek, melynek a mostani volt a kilencedik csúcstalálkozója. Az elmúlt 12 év során hazánk, valamint a türk államok közt lebonyolított kereskedelem volumene 2,5-szeresére nőtt, így napjainkban meghaladja a 4,5 milliárd amerikai dollárt. A TÁSZ tagországok a magyar cégek számára is fontos exportpiacot jelentenek. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség annak érdekében, hogy feltérképezze a türk államok jelentette piac igényeit és lehetőségeit, partnerirodát működtet Isztambulban, ezen kívül pedig számos eszközt biztosít a partnerei számára, hogy elősegítse a térségben a piacra jutásukat.

 

Esemény

Hír

2022. november 16.

További hírek