Európai Regionális Fejlesztési Alap

Nemzetközi babérokra törne egy magyarok által kifejlesztett izgalmas vízi sportág is – Bemutatkozik a SportTech Hungary-hez nemrég csatlakozó Water Skyball

Együttműködés

2022. május 18.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség által koordinált SportTech Hungary több mint egy éve nyújt támogatást a sport területén leginnovatívabb és legelhivatottabb vállalkozásoknak, hogy egyedülálló termékeik és szolgáltatásaik ne csak itthon, de külföldön is sikerrel járjanak.

Az eddigi tapasztalatokról és a program által elért eredményekről 10 résztvevő vállalkozást kérdeztünk. Interjúsorozatunk mostani részében a Water Skyball alelnöke, Blaskovics Viktor mesél.

 

 

A Water Skyball egy olyan izgalmas sportág, melyet a Fontanus Tudományos Kutató- és Oktatási Központ fejlesztett ki, oktatási módszertanként. Jellegzetessége, hogy no-contact, tehát nem lehet a másik játékoshoz érni. Mi az, amit ezen kívül még mindenképpen tudni kell a cégetekről?  Honnan jött az ötlet?

Igen, ahogy mondtad ez egy új sportág, mely Török-Szabó Balázs nevéhez köthető. A Fontanus Központ szakmai csapatával fejlesztette sportággá. A cél elsősorban egy olyan játék létrehozása volt, mely fizikai és mentális képesség, illetve készség fejlesztésére alkalmas. Emellett élvezetes és a széles közönség számára játszható.

 

Mivel ez egy új sportág, versenytársakról nagyon nem beszélhetünk, mégis mivel vízisport mit gondolsz, mi adja az egyediségét a Water Skyballnak?

A játékot 2 fős csapatok játsszák egymás ellen, vízben, labdával, kapura. Ennyiben hasonlít bármely más sportághoz, minden másban egyedi. Szabályai, eszközei speciálisak. Emellett rehabilitációs program részeként is ajánljuk.

 

Az egyedi szabály miatt mennyire nehéz az egyes korosztályoknak megtanulni, élvezni a sportot?

Érdekes, hogy a fiatalok, sőt a legkisebbek azok, akik a leginkább élvezik és a legegyszerűbben tudják elsajátítani a szabályokat. De természetesen mindenki számára remek szórakozást nyújt a WSB. Nagy előnye, hogy minden korú, testalkatú, adottságú érdeklődő ki tudja próbálni a sportágat. Ha valaki komolyabban veszi, lehet magasabb szinten is űzni ezt a sportot. Ez viszont mind mentálisan, mind fizikailag komoly terhelést jelenthet, hiszen vízben futni nem olyan egyszerű, a labdakezelés professzionális elsajátítása sok gyakorlást igényel.

 

A sportág népszerűsége évről évre rohamosan nő. Elmondható, hogy a hazai piacon már értetek el sikerek. Mi a helyzet a nemzetközi színtéren? Külpiacon jelen van már a cég?

Szerencsére több nyilvántartott első- vagy másodosztályban játszó játékossal büszkélkedhetünk. 2015-től kezdve a Water Skyball Szövetség minden évben országos és amatőr bajnokságokat rendez. A magyarországi Road Show-k mellett a WSB külföldre is ellátogatott, de inkább úgy fogalmaznék, hogy megmutattuk magunkat. Ilyen volt Horvátország és Szlovénia is. Azonban a nagy áttörés még várat.

 

Mondhatjuk akkor, hogy a SportTech Hungary programhoz emiatt jelentkeztetek? A külpiaci listátok bővítéséhez szerettetek volna támogatást kapni? Vagy esetleg olyan akadályba ütköztetek, amelynek az áthidalásához támogatást szerettetek volna kapni?

Így van. A külpiacra lépéshez szükséges a megfelelő tudás megszerzése, illetve a kapcsolati tőke. A SportTech Hungary program pedig egy olyan komplex szolgáltatási csomagot nyújt, ami a WSB-nek elengedhetetlen. Örömmel vettük, hogy csatlakozhattunk, mert az együttműködésnek már most is látjuk az előnyeit. A HEPA pedig már ismert az exportpiacokon, rendelkezik azzal a szakmai háttérrel és tudással, amivel mi vagy más kezdő exportőrök nem rendelkeznek.

 

Tudnál olyat említeni, amitől szerinted igazán egyedi a SportTech? Ajánlanátok más hozzátok hasonló vállalkozásnak is?

A WSB esetében jelenleg a kiállításokon, expokon való részvétel és a kapcsolatteremtés lehetősége élvez prioritást, amihez természetesen minden szükséges segítséget megkapunk a HEPA-tól. Széles a paletta, gyakorlatilag mindent lefed. A workshopok felkészítenek minket a tárgyalásokra, a külpiaci sajátosságokra. A HEPA által biztosított kisfilm remek reklámanyag, valószínű ezt magunktól nem is tudtok volna meglépni. Angol felirattal és angol narrációval készült, és mindemellett a látvány is visszaadja mi is az a WSB. Ezt hálásan köszönjük.

 

És mit gondolsz a sportnagyköveti hálózatunkról? E tekintetben látsz bármilyen kapcsolódást a cégetek és a SportTech Hungary között?

Megtiszteltetés olyan kiváló magyar sportolókkal együtt dolgozni, mint akik a programban részt vesznek. Egyértelműen hasznos a sportnagyköveti rendszer, hiszen kapcsolati tőkéjükkel és tapasztalatukkal tudnak minket támogatni. Eddig Gyurta Dániel és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszókkal folytattunk tárgyalást. Ezt a fajta együttműködést is izgatottan várjuk.

Együttműködés

2022. május 18.

További hírek