Európai Regionális Fejlesztési Alap

Peking számít a magyar vállalatokra. Kínai üzleti delegációt fogadtunk Budapesten

Esemény

2023. június 13.

Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztériumának (MOFCOM) képviselőiből és egy kínai vállalatok vezető tisztségviselőiből álló delegáció június 9-i, budapesti munkalátogatás céljából megrendezett programjának résztvevői és támogatói lehettünk.


A magyar-kínai kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok szempontjából az esemény komoly jelentőséggel bírt, hiszen a koronavírus-járvány okozta globális lezárások óta ez volt az első ilyen formátumban, hazánkba érkező minisztériumi delegáció.


A találkozó során a felek többek között méltatták a kétoldalú gazdasági kapcsolatok dinamikus fejlődését, melyről a legjobb visszacsatolást az adja, hogy a két ország már mintegy 10 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat bonyolít egymással. 


Jenei Gábor, vezérigazgató úr az eseményen tartott beszédében elmondta: „A Kínai Népköztársaság és Magyarország az elmúlt 74 évben példaértékű üzleti együttműködést alakított ki. Az elmúlt évtizedek hosszú távú kapcsolatának eredményeként Magyarország számos kínai vállalat számára vált fontos célországgá és az európai piacra jutás fontos tranzit- és elosztási központjává, míg a magyar áruk és szolgáltatások Kínába irányuló exportja a COVID világjárvány idején új történelmi csúcsot ért el. A HEPA sanghaji partnerirodája számos sikertörténethez járult már hozzá. Közös sikereink egyikeként megemlítem, hogy a tavalyi évben a magyar marhahús Kínába irányuló exportjának értéke közel 5 millió amerikai dollárt ért el, mely annak a szerződésnek köszönhető, melyet tavaly nyáron Budapesten, a Ningbo Lian Bang Chang Yun International Trade Ltd. és a magyar Hús-Sziget Kft. írtak alá. De szintén meg kell említsem a sikeres borexportunkat is, hiszen több magyar borászat termékei is megjelentek a kínai piacon, mint például a Pannon Tokaj, a Pauleczki Vin, a Petrény Pincészet vagy a Bock Borászat kiváló termékei. Az elmúlt néhány év számos nehézség elé állította országainkat, viszont Kína és Magyarország képes volt megőrizni hatékony kereskedelmi kapcsolatát.”


A megjelent kínai tisztviselők hangsúlyozták, hogy Kína az elkövetkező években - a régióban tett befektetések mellett - növelni tervezi a közép-kelet-európai, ezen a belül pedig a Magyarországról importált áruk mennyiségét, mely lehetőséget jelent a hazai cégek Kínába irányuló exportjának növelésére. Ezt a célt szolgálja a Ningbo városában évente megrendezésre kerülő China-CEEC Expo is, melynek idei sikereiről ide kattintva olvashatnak.


A kínai delegáció mostani látogatása során számos, a magyar és kínai vállalatok közötti együttműködési megállapodás aláírására került sor a marhahús, bor, fűrészáru, újrahasznosított réz exportjának területén. Az eseményen 10 kínai és 30 magyar cég képviseltette magát, akik B2B tárgyalásokkal zárták az igencsak eredményesnek bizonyult találkozót. 

Esemény

2023. június 13.

További hírek