Európai Regionális Fejlesztési Alap

Sikeresen zárult az első Magyar-Indiai Üzleti Fórum

Esemény

2023. július 17.

Első alkalommal szervezett Magyar-Indiai Üzleti Fórumot a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség 2023. július 13-án csütörtökön, Budapesten. Az eseményen 38 magyar és 16 indiai cég képviseltette magát. A rendezvény hivatalos részét követően a vállalkozások B2B megbeszélések lefolytatására is lehetőségeket kaptak, ezzel elősegítve az exportáló magyar vállalkozások partnerkeresését az indiai piacon. 


India az OECD adatai szerint 1,4 milliárd fős lakosságával a világ legnagyobb piacának számít. Az ország gazdasági fejlődése rendkívül dinamikus, az OECD 2024-re Indiára vonatkozó előrejelzése 7 százalékos GDP növekedéssel kalkulál. Az ázsiai országba irányuló teljes magyar export értéke 2022-ben 496,5 millió amerikai dollár volt, ami 17,4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. Ezen belül 468 millió dollárt tett ki az árukivitel értéke, utóbbi éves alapon 16,3 százalékkal növekedett. Az Indiába irányuló magyar szolgáltatásexport értéke 2022-ben 38,4 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben, így elérte a 28,5 millió dollárt.


Nestor Andrea, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgató-helyettese a fórum során elmondott beszédében kiemelte, hogy Magyarország és India hagyományosan jó kapcsolatokat ápolnak egymással. „A magyar kormány külgazdasági stratégiájával összhangban a HEPA elkötelezett a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése mellett” – fogalmazott. India kiemelt partnere hazánknak a keleti nyitás stratégiában, ennek köszönhetően a két ország közti gazdasági kapcsolatok folyamatosan fejlődnek. Mindezt jól mutatja, hogy a magyar-indiai kétoldalú kereskedelem értéke a 2015 és 2022 közötti időszakban duplájára növekedett és tavaly megközelítette az 1 milliárd dollárt. „Szintén büszkék vagyunk a Richter Gedeon, hazai gyógyszeripari nagyvállalat nemrég megvalósult kifektetési sikerére is, melynek során egy indiai vegyesvállalatba ruházott be a Budapesti Értéktőzsdén Prémium kategóriában jegyzett társaság” – ismertette.
Az egészségügyi, gyógyszeripari termékek terén komoly lehetőségeket tartogathat a magyar cégek számára az indiai piac. Nestor Andrea felidézte, hogy 2023 áprilisában Újdelhi adott otthont a Medical Fair India egészségipari expónak, amelyen a HEPA nemzeti standján 4 magyar cég képviseltette magát, a részvétel pedig sikeresnek bizonyult, hiszen komoly érdeklődés övezte a magyar gyógyászati termékeket. 


Az eseményen India budapesti nagykövete Partha Satpathy is részt vett, aki szintén megerősítette a Magyarország és India közötti partnerségi viszony fontosságát és méltatta a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlődését. 
India nem csupán hatalmas piac, de egyben a világ legnagyobb demokráciája is – hívta fel rá a magyar vállalatok képviselőinek figyelmét a nagykövet. Ez pedig nem csupán az államformában vagy a választási rendszerben mutatkozik meg, hanem az egész intézményrendszerben. Utóbbi kiemelten fontos a befektetők és az Indiában kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások szempontjából, hiszen a demokratikus intézményrendszer megléte segíti a kiszámítható, biztonságos üzletkötést. 


Partha Satpathy reményét fejezte ki az iránt, hogy a jövőben még szorosabbá válhat Magyarország és India gazdasági kapcsolata és tovább fejlődik a két ország közötti kereskedelem.

Esemény

2023. július 17.

További hírek