Európai Regionális Fejlesztési Alap

Személyre szabott programokkal segíti a magyar vállalkozásokat a Gyártó Mentorprogram

Esemény

2024. április 8.

Immár negyedik alkalommal szervezi meg a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Gyártó Mentorprogramot. A korábbi évek tapasztalataira, eredményeire és a mentoráltak pozitív visszajelzéseire alapozva minden eddiginél rugalmasabb tematikával indították el a divat- és designiparban tevékenykedő hazai gyártóknak szóló edukatív programsorozatot. Ennek keretében a résztvevők kiváló szakértőktől szerezhetnek üzleti és gyártástechnológiai ismereteket többek közt a cégvezetés, az értékesítés és a hatékonyságnövelés területéről. A negyedik Gyártó Mentorprogram során 2024-ben 11 vállalkozás összesen 10 kiemelkedő szakember workshopján, előadásán vehet részt.

 

Az MDDÜ stratégiájának kiemelt pillére a divat és design területén gyártó szakemberek piaci lehetőségeinek bővítése, exportképességük fokozása, ezáltal Magyarország divat- és designipari pozíciójának további erősítése. Az ügynökség a gyártásfejlesztés érdekében, a piaci igényekre válaszul, évről évre mentorprogramot valósít meg, amelyek keretében célzott üzleti ismeretekkel és piacspecifikus tudással vértezi fel a vállalkozásokat.

 

A negyedik Gyártó Mentorprogram keretében a résztvevő tizenegy hazai vállalkozás a korábbiakhoz képest még több offline előadáson és gyakorlatorientált webinárokon vehet részt, többek között webfejlesztés, márkafejlesztés, termelési hatékonyság, innováció és fenntarthatóság témákban, ’one-to-one’ konzultációk alkalmával pedig egyéni mentorálásra is lehetőség van. A megvalósításában az MDDÜ fő szakmai partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Exportakadémiai Igazgatósága, akiknek kiváló szakértői mentorként is bekapcsolódnak a programba.

 

Az MDDÜ megnyitója után, Nestor Andrea, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nzrt. vezérigazgató-helyettesének webinárjával indult a szakmai program. Czagány Melinda, a HEPA Enterprise Europe Network (EEN) konzorciumi koordinátora, nemzetközi üzletfejlesztési szakértő az Európai Bizottság megbízásából nyújt ingyenes üzleti coaching szolgáltatást az érdeklődő KKV-k számára és a további elérhető EEN lehetőségeket ismerteti. Dr. Papp-Váry Árpád, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) habilitált egyetemi docense, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke a külpiacra lépés marketing eszköztáráról osztja meg tapasztalatát egy webinár keretében. Fodor Szabolcs, senior projektmenedzser, előadásában az innováció menedzsment kreatíviparban betöltött szerepéről tudhatnak meg többet a mentoráltak. Horváth Domokos, cégvezető, a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztéséről tart webinárt az exporttevékenység megkezdése érdekében.

 

A HEPA munkatársai mellett az MDDÜ által meghívott szakértők előadásai teszik teljessé a színvonalas tematikát. Dr. Sólyom Andrea, szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner és képzési program fejlesztő egyetemi oktató segít áttekinteni azokat a folyamatokat, belső együttműködéseket, amelyek fejlesztésével a vállalkozás elindulhat egy sikeresebb fejlődés útján. Dr. Kokasné Palicska Lívia okleveles textilmérnök, vezérigazgató, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke és a Textilipari Műszaki Tudományos Egyesület alelnöke a hazai design- és divatipar zöld átállásának lehetőségeit és kihívásait ismerteti. Galla Zoltán, nemzetközi üzletfejlesztési szakértő, a Startup Campus Germany GmbH. tulajdonos-ügyvezetője „Külpiacra lépés 6 hónap alatt” címmel több témát érint előadást tart. Dobos Emese, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet tudományos segédmunkatársa, a mentoring alkalom során feltárja, hogy az érintett iparágakban milyen lehetőségei vannak a vállalkozásoknak a magasabb szintre lépésre, hogyan tölthetnek be magasabb hozzáadott értékkel – és profittal – járó „pozíciót” az értékláncban. Pecznyik Blankától, a termeléshatékonyság témájában hallhatnak előadást a mentoráltak. Pajor Zsuzsanna, közgazdász, a program során személyre szabott márkafejlesztési alkalmat kínál a résztvevőknek. Rácz Gergely, szabadúszó IT tanácsadótól egyedi webshop elemzést és tanácsadást kapnak a mentorált vállalkozások.

 

A várhatóan öt hónapot felölelő mentorprogramban hamarosan a gyárlátogatásokra kerül sor. Az MDDÜ munkatársai az összes résztvevő vállalkozás esetében megtekintik a helyszíni folyamatokat és interjúkat készítenek a mentoráltakkal, amelyeket itt az MDDÜ weboldalán is megosztunk. További, programmal kapcsolatos hírekért érdemes a közösségi média oldalainkat is figyelemmel követni.

Esemény

2024. április 8.

További hírek