Európai Regionális Fejlesztési Alap

Tusványos 2022 - Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Esemény

Hír

2022. július 26.

Két év kihagyás után, 2022. július 19-24. közt rendezték meg Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor elnevezésű eseményt. Az idén 31. alkalommal gyűltek össze a résztvevők a határon átnyúló együttműködések megerősítése céljából.

 

Üzleti és emberbaráti kapcsolatok építésére számos esemény szolgált a többnapos rendezvényen. Többek közt azok a kerekasztal-beszélgetések is, amelyek a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat közös szervezésében valósultak meg.

 

A MULTIRA MAGYAR! nevű kerekasztal-beszélgetés – Biró Tamás, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatói kabinetvezetője moderálásával - elsősorban a magyar export- és vállalkozásfejlesztésre, a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programokra, továbbá a magyar kormány által meghirdetett pályázati lehetőségekre fókuszált.

 

A kerekasztal-beszélgetésben részt vett Dr. Szabó Kristóf István, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség NZrt. vezérigazgatója, Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat NKft. ügyvezetője, Balázs Attila, a Bayer cégcsoport igazgatóságának elnöke, Kőris József, a Metal Shredder Zrt. tulajdonos cégvezetője és Fazekas Attila az Alaszka 2000 Kft. - ELAN-TRIO Kft. ügyvezetője.

 

A beszélgetés során a Magyar Kormány által meghirdetett programok prezentálása mellett bemutatásra kerültek azok a konkrét exportpiacok, exportlehetőségek, komplex termékpálya alapú beruházásokkal összefüggő sikertörténetek, amelyek a programok eredményeként példát statuálva építéssel, gyártással hoznak létre magas hozzáadott értékű exportképes termékeket.

 

* * *

 

A magyar vállalatok exportra segítése érdekében elengedhetetlen, hogy egyre több külgazdasági ismeretekkel rendelkező szakember támogassa a vállalkozások munkáját.

 

Ezért is kínál külkereskedelmi alap- és középfokú képzést a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség. Dr. Szabó Kristóf István, a társaság vezérigazgatója előadásában bemutatta a HEPA Exportakadémia képzési központ szolgáltatásait, különös figyelmet szentelve az idei év elején elindított Külpiaci Ügyintéző, valamint az idén ősszel induló Export koordinátor külpiaci szakmai képzésnek.

Az újonnan indított képzések célja, hogy olyan külkereskedelmi szakemberek kerüljenek a munkaerőpiacra, akik a képzés elvégzése után képessé válnak a külkereskedelmi ügyletek előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok ellátására. A felnőttképzési végzettséget megszerző friss szakemberek azon túl, hogy segítik a vállalkozások eredményesebb külpiaci üzletkötését és értékesítését, szaktudásuk birtokában csökkentik az ügyletekkel járó kockázatokat, veszteségeket.

A HEPA újonnan induló képzéseinek célja továbbá, hogy javuljon a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége a külpiacokon, s növekedjen az exportban sikeresen résztvevő cégek aránya.

 

***

 

Izgalmas beszélgetésnek lehettek szem- és fültanúi azok az érdeklődők, akik részt vettek az Afrikában elérhető külgazdasági lehetőségekről szóló kerekasztal-beszélgetésen.

 

A Bihari László, az Afrika Üzleti Tanulmányok Közép-európai Tudásközpontjának alelnöke által moderált beszélgetésen részt vett Süveges Mária, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Üzletfejlesztési és Vállalati Kapcsolatok igazgatója, Balogh Viktor az Orient River Kft. ügyvezetője, Horváth Bálint, a Pureco Kft. ügyvezetője és Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a - Külgazdasági és Külügyminisztérium, a nagykövetségek, a külgazdasági attasék és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség által nyújtott - gazdaságdiplomáciai támogatások mellett rendkívül fontos, hogy a relációban tevékenykedő cégek megosszák a megszerzett tudást és tapasztalatot, segítve egymást a minél sikeresebb külpiaci jelenlétben.

 

A régióban hosszabb ideje tevékenykedő cégek képviselői olyan hasznos információkat osztottak meg, amelyek segítségként szolgálnak nem csak a már meglévő külpiaci szereplőknek, de tanácsaikkal és javaslataikkal támogatják a külpiacra lépést tervező vállalkozásokat is.

Megerősítést nyert az is, hogy minél több magyar érdekeltségű minőségi projekt kerül megvalósításra, annál nyitottabbá válnak a helyi partnerek, szervezetek a további potenciális együttműködésre magyar vállalatokkal.

Kulturális és helyi sajátságok témában is rengeteg praktikus tanácsot kaptak az érdeklődő cégek képviselői, amelyek már meghatározóak lehetnek a kapcsolatépítés kezdeti fázisában is, segítve ezzel az üzleti világban nélkülözhetetlen bizalom kialakítását.

A helyi üzleti partnerek nagy hangsúlyt fektetnek a tárgyalások során a kifogástalan megjelenésre, és rendkívül fontos számukra a minőség mind a kiválasztás, mind a megvalósítás folyamán.

A kerekasztal-beszélgetésben résztvevő cégek képviselői felajánlották az afrikai reláció iránt érdeklődő vállalatok számára a teljes körű szakmai támogatásukat.

 

Tusványos ugyan véget ért, azonban a megszerzett tapasztalatok és élmények nem csak a résztvevőket gazdagítják. Akik ott voltak, bizonyára jövőre is visszatérnek. Azok számára viszont, akik nem vettek részt az idei rendezvényen, jó hírrel szolgálunk – Tusványos jövőre is lesz. Találkozzunk és fejlődjünk együtt 2023-ban is!

Esemény

Hír

2022. július 26.

További hírek