Európai Regionális Fejlesztési Alap

Új megállapodás született a Magyar-Jordán Üzleti Fórumon

Esemény

Hír

2023. július 6.

Magyar-Jordán Üzleti Fórumot szervezett a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Budapesten, 2023. július 4-én. Ennek során a két ország megállapodást ír alá a vállalatközi együttműködés fejlesztéséhez szükséges feltételek biztosításáról. A magyar-jordán gazdasági vegyesbizottság ülését követően tartott eseményen 30 magyar és 14 jordán cég képviseltette magát. A vállalkozások a fórum hivatalos részének lezárultát követően B2B találkozókon való részvételre is lehetőséget kaptak. 

 


Jordánia fontos célpiaca lehet a magyar exportőröknek. Jelenleg Magyarországról elsősorban élelmiszeripari és egészségipari termékeket szállítunk Jordániába, de fontos a járműipari exportunk és a vegy-, gumi-, és műanyagipari exportunk is. A jövőben felértékelődhet a magyar vízipari technológiák kivitele a közel-keleti térségben fekvő országba. Emellett az élelmiszeripari termékek területén is azonosítható növekedési potenciál, hiszen Jordánia az élelmiszer- és italfogyasztási cikkeinek körülbelül 85 százalékát importálja.

 


A rendezvényen Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, illetve Juszef as-Samali, a Jordán Hasemita Királyság ipari és kereskedelmi minisztere is beszédet intézett a résztvevőkhöz. Ennek során ismertették a két ország elmúlt években elért gazdasági sikereit, a magyar-jordán kétoldalú kereskedelem eddigi alakulásának mérföldköveit és eredményeit, továbbá a jövőbeli terveiket Magyarország és Jordánia gazdasági kapcsolatának az elmélyítésére vonatkozóan. 

 


Szijjártó Péter kiemelte, hogy amíg tavaly a világgazdaság szenvedett, addig a magyar gazdaság minden idők legmagasabb beruházási és exporteredményeit érte el. 
Mint mondta, az idei esztendő első lényegi adatai az export tekintetében azt mutatják, hogy április végéig a magyar kivitel meghaladta az 50 milliárd eurót, ami 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi rekorderedményhez képest.

 


„Mi továbbra is azt a feladatot tűztük a magyar külpolitika elé elsőszámú célként, hogy segítsük a magyar vállalatokat a külpiacokon. Segítsük őket abban, hogy minél több külpiaci lehetőséghez jussanak külföldön. Ebből a szempontból a közel-keleti térség mindig is jó célpont volt, ahol a magyar technológiákat, szolgáltatásokat és termékeket szimpátiával fogadták.” – fogalmazott a tárcavezető.

 


Korábban már aláírásra került Magyarország és Jordánia között a beruházások támogatásáról szóló megállapodás, most pedig a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződés véglegesítéséről is megegyezés született – ismertette.

 


Szijjártó Péter üdvözölte, hogy tavaly 15 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és idén is 43 százalékos emelkedést regisztráltak eddig. Hangsúlyozta, hogy főleg a magyar gyógyszeripari áruk és tejtermékek kivitele ugrott meg az utóbbi időszakban. Majd elmondta, hogy összeült a két kormány vízipari munkacsoportja is, amelynek fő feladata a fejlett magyar vízgazdálkodási technológiák elterjesztése Jordániában a fennálló kihívások kezelése céljából. Illetve arra is kitért, hogy megállapodások születtek az agrárkutatás, a mezőgazdasági modernizáció és az élelmiszerbiztonság területén is a két ország egyetemei és kutatóintézetei között, amitől ugyancsak a közel-keleti ország előtt álló nehézségek enyhítését várják. A miniszter végül tudatta, hogy idén mintegy 50 százalékkal több turista érkezett hazánkba Jordániából a tavalyinál, ebben pedig annak is nagy szerepe lehet, hogy hetente már összesen hat repülőjárat van a két ország nagyvárosai között.

 


Juszef as-Samali, jordán ipari és kereskedelmi miniszter köszönetét fejezte ki az üzleti fórum megszervezésért és a magyar cégek érdeklődéséért.
Beszédében kiemelte, hogy Jordánia gazdasági fejlődésében kiemelt szerepe van az állam és a magánszektor közötti együttműködésnek, partnerségnek. 


Mint fogalmazott egy gazdaság csak akkor lehet hatékony és sikeres, ha a magánszektor is részese a gazdasági folyamatok alakításának. 
Épp ezért a Jordán Hasemita Királyság kiemelt figyelmet fordít a magánszektor támogatására, ennek köszönhetően vészelték át az elmúlt évek gazdasági turbulenciát. Szintén ennek tulajdonította a jordán külkereskedelem sikereit. 


A földrajzi, geopolitikai akadályok ellenére így Jordánia bővíteni tudta a kivitelét és a nyersanyagok mellett magas hozzáadott értékű termékeket is exportálnak a jordán cégek.


A jövőt illetően reményét fejezte ki, hogy tovább bővülhet a magyar-jordán kétoldalú kereskedelem. Ennek érdekében, a termékszállítást megkönnyítendő szükségesnek vélte mind Jordániában, mind pedig Budapesten egy logisztikai terület létrehozását. 

 


Az eseményen Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója is felszólalt. 
Ennek során bemutatta a HEPA működését, továbbá ismertette a 2019-ben elfogadott Nemzeti Export Stratégia célkitűzéseit. Ezek egyike, hogy az ország gazdasági ellenállóképességének a növelése érdekében csökkenteni kell a magyar export célpiacai közt Európa túlsúlyát, ennek érdekében pedig nyitnunk szükséges az új piacok felé, mint amilyen Jordánia.

Kiemelte: a két ország gazdasági kapcsolatainak elmélyítése érdekében Magyarországon a vállalkozásokat intézményesített formában segítik a befektetések megvalósításában, az export ügyletek finanszírozásában és az exporttevékenység elősegítése érdekében. 

 

Esemény

Hír

2023. július 6.

További hírek