Európai Regionális Fejlesztési Alap

Fit for Export

 

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a GINOP-1.3.7-19 „Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez kkv-k számára” című felhívás. A pályázati felhívásra a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség pályázatot nyújtott be. 2020. június 2-án a projektet a Pénzügyminisztérium pozitív támogatási döntésben részesítette, majd 2021. decemberében aláírásra került az 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszeget biztosító támogatási szerződés.

Áttekintés

Kedvezményezett neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium

Projekt címe: Fit for Export

Szerződött támogatás összege: 1.500.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása: A hazai KKV-k nemzetközi piacon való megjelenésének előkészítése, támogatása, a konkrét promóciós tevékenység támogatása mellett, célzott, cégre szabott tanácsadással, képzéssel és egyéni felkészítéssel.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.3.7-19-2020-00001

Projekt célcsoportja

1. A „GINOP-1.1.4-16 Magyar Multi Program I. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása” című kiemelt projekt keretében azonosított hazai, konvergencia régióban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások.

 

2. A konvergencia régióban székhellyel vagy telephellyel rendelkező, még nem vagy csak esetileg exportáló, ugyanakkor exportképes saját termékkel vagy szolgáltatással rendelkező mikro, kis- és középvállalkozások, amelyek hozzáadott érték-növekedési potenciállal vagy exportnövekedési potenciállal bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik.

Projekt eredménye

A projekt eredményeként az ad hoc jelleggel exportáló kkv-k helyett növekedik a stabil, rendszeresen exportáló, külpiacon jelen levő kkv-k száma, továbbá a projekt hozzájárul a hazai kkv-k hálózatosodásának, nemzetközi értékláncokba történő bekapcsolódásának elősegítéséhez.

 

A korábbi, hasonló célú támogatási konstrukciókhoz képest jelen projekt keretében célzott tanácsadás, képzés és felkészítés előzi meg a külpiacra lépést, amelynek eredménye, hogy a kkv-k tudatosan, piaci információk és saját külpiacra lépési és értékesítési stratégia birtokában tervezik meg exporttevékenységüket és nemzetközi piacra lépésüket.

Kapcsolódó dokumentumok:

GINOP-1.3.7-19 Pályázati felhívás - Pályázati felhívás

Támogatásokat Vizsgáló Iroda által elfogadott Működési Kézikönyv - Működési Kézikönyv