Európai Regionális Fejlesztési Alap

30 hazai vállalat vette át a Külpiacrajutási Támogatás program keretében támogatói okiratát

Hír

2020. október 28.

Harminc magyar mikro-, kis- és középvállalkozás vehette át támogatói okiratát 2020. október 28-án a Külgazdasági és Külügyminisztériumban megrendezett ünnepségen, hogy piaci pozíciójukat megerősítsék és export teljesítményüket növeljék.  Az átadási ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszönte meg a magyar vállalkozások bátor döntését, hogy a leépítések és bezárások helyett a fejlesztéseket és a külpiaci terjeszkedést választották. A támogatói okiratokat Magyar Levente miniszterhelyettes adta át a támogatott vállalatoknak.

 

A világgazdaság új korszaka éles versennyel kezdődik, de ezzel együtt új lehetőségek nyílnak a magyar cégek előtt külföldön - mondta a külgazdasági és külügyminiszter köszöntő beszédében.
 

Szijjártó Péter a magyar vállalkozásokat a nemzetgazdaság lelkének, támogatásukat pedig a kormány kötelességének nevezte. Nemzetközi sikerre elsősorban azok az ágazatok számíthatnak, amelyekben a magyarok egyedülálló teljesítményre képesek, így többek között az informatikában, a mérnöki tudást igénylő területeken, az orvosi eszközök gyártásában, az élelmiszeriparban - tette hozzá.
    

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével a gazdaságvédelmi akcióterv részeként 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszeggel hirdette meg a Nemzeti Exportvédelmi Programot. Ennek egyik része a Külpiacrajutási Támogatás, amelynek 2 milliárd forintos keretéből 46 cég kap támogatást.
    

A most támogatott vállalkozások képviseletében elsőként a Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilatkozott. Kóka János úgy vélte, hogy Magyarország számára a szoftver az egyik legkiválóbb kiviteli cikk, a fejlesztő cégek ugyanakkor állami támogatásra szorulnak. Mindezt azzal indokolta, hogy a magyar piac kicsi, így a vállalkozásoknak a világpiacon kell helytállniuk, és elegendő forrás híján sokan kénytelenek egy külföldi érdeklődő felvásárlási ajánlatát elfogadni.     


Ezért is nem Magyarországon jött létre a Tesla, a Skype, vagy a Paypal, és ha születik is hasonló, akkor nem a magyar erősödik meg - fogalmazott. Kóka János szerint ugyanakkor a KKM-nek lehetősége van arra, hogy ezen változtasson. Az innovatív vállalkozások cserébe jelentős fejlesztéseket kezdhetnek a külföldi piacaikon, miként a Cellum is 3 milliárd forintot fektetett a mobilfizetési technológiák fejlesztésébe az elmúlt években - tette hozzá.

 

A szegedi cégnek nyújtott kormányzati segítséget a térség országgyűlési képviselője is megköszönte. B. Nagy László (Fidesz) szerint a kutatásban és fejlesztésben érdekelt cégek támogatása azért fontos, mert az ilyen források többszörösen megtérülnek és erősítik a magyar cégek piaci helyzetét.     

 

A rendezvényen az RTH Versenyabroncs Kft.  képviselője is beszélt a fejlesztési terveikről. Kismarty-Lechner Gábor közölte, hogy a támogatásból termékbemutatót és korszerű webáruházat hoznának létre, és megcéloznák a lengyel piacot is.
    

A székesfehérvári cég a Hankook gumigyártó versenyabroncsainak hivatalos forgalmazója Közép- és Kelet-Európában, és a koreai cég versenyabroncsainak harmadik legnagyobb értékesítője Európában.     

 

Vargha Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz) szerint a járvány nem a sajnálkozás ideje, hanem a cselekvésé. Székesfehérvár gazdaságilag erős település, cégei pedig a kormány támogatásaival a nehéz helyzetben is előre tudnak lépni - tette hozzá.   

 

A rendezvényszervezéssel foglalkozó XTRM Group Kft. képviseletében Halász Domonkos Gábor azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy exportálni nem csupán termékeket és szolgáltatásokat lehet, hanem ötletet és tudást is. A koronavírus kedvezőtlenül érinti a vállalkozásokat, de lehetőséget ad az újragondolásra, és aki ezt ki tudja használni, a járvány végeztével előnnyel kezdheti az új versenyt - fogalmazott.     

 

Simicskó István országgyűlési képviselő (KDNP) a válsághelyzetek jelentőségét abban látja, hogy ilyenkor mutatkozik meg az igazi segítség, amelyre a vállalkozók, a családok bármikor számíthatnak. A politikus a nehéz helyzet ellenére is derűlátó, és abban bízik, hogy a kormány segítségével a magyar cégek külföldön is egyre sikeresebbé válhatnak.

Hír

2020. október 28.

További hírek