Európai Regionális Fejlesztési Alap

Exportfejlesztés – Együttműködésben Észak-Macedóniával

Együttműködés

2024. július 30.

Elena Kuzmanovska, Észak-Macedónia Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkára a külgazdasági intézményrendszert érintő szakmai együttműködés keretében tapasztalatszerzés céljából tett látogatást Budapesten, ahol többek között egyeztetést folytatott Jenei Gáborral, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatójával is. A HEPA székházában lezajlott találkozó célja volt, hogy megismerjék a magyar exportfejlesztési intézményrendszer működési tapasztalatait és eredményeit, amelyet az új észak-macedón kormányzat is alkalmazni tud.

 

Kuzmanovska államtitkár elmondta, hogy korábban a külgazdasági terület a Külügyminisztérium intézményrendszerétől elkülönülten működött Észak-Macedóniában, és az új kormányzati struktúra kialakítása során keresik a leghatékonyabb működési formát a külgazdasági funkcióval kibővített Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete mellett.

 

Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a magyar külgazdasági intézményrendszert és a HEPA működését részletesen bemutató prezentációjában rámutatott, hogy a hazai intézményi struktúrában a külkereskedelmi aktivitás fejlesztése, valamint a befektetés-ösztönzés szétválasztva, önálló gazdasági társasági ügynökségi modellben működik a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása mellett.

 

A HEPA nemzetközi tevékenységét illetően Jenei Gábor kiemelte: „A HEPA Nyugat-Balkánt érintő újszerű együttműködési modelljében törekszünk a térségben legnagyobb beruházási igényt jelentő zöldgazdasági területen érdemi együttműködéseket kialakítani az állami és magángazdasági szereplők, valamint nemzetközi szakmai szervezetek bevonásával. Az új megközelítést a HEPA által kezdeményezett júniusi skopjei üzleti fórum is visszaigazolta, amelyen magyar és észak-macedón környezetipari cégek találkoztak annak érdekében, hogy nemzetközi pénzügyi forrásbevonást is lehetővé tevő projekt-alapú együttműködési lehetőségekről is egyeztessenek. A HEPA teljes eszköztárával kész támogatni a hazai export teljesítményét tovább erősítő partnerségek kialakítását. ”

 

Magyarország és Észak-Macedónia gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai az elmúlt években komoly fejlődésen mentek keresztül. Az Észak-Macedóniába irányuló magyar termékexport értéke 2022-ben 6,4%-kal, míg 2023-ban 17,3%-kal növekedett. Jelentősen bővült a magyar szolgáltatás export értéke is, így 2022-ben 74,6%-kal, míg 2023-ban 18,0%-kal növekedett. 

Együttműködés

2024. július 30.

További hírek