Európai Regionális Fejlesztési Alap

Magyar-Brit Üzleti Fórum zajlott Budapesten

-

Esemény

2024. október 21.

2024. október 17-én került megrendezésre a Magyar-Brit Üzleti Fórum a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Magyar-Brit Üzleti Szövetség (Hungarian British Business Alliance, HBBA) együttműködésében, az Enterprise Europe Network szakmai támogatásával.

 

Az eseményen többek között részt vett Tóth-Lee Zsuzsanna, a Magyar-Brit Üzleti Szövetség alapítója és vezérigazgatója és Jenei Gábor a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója. Az eseményen résztvevőket Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete online videós bejelentkezésen keresztül köszöntötte.


 A rendezvény célja a brit üzleti kapcsolatok feltérképezése, a bilaterális kapcsolatok erősítése, a befektetési lehetőségek azonosítása és a két ország közötti pénzügyi befektetések ösztönzése volt. Ennek során számos magyar és brit cég kapott lehetőséget üzleti tevékenységük és vállalatuk bemutatására. Az előadások ezen felül érintették a brit befektetések és a HBBA-val való együttműködés előnyeit, illetve a finanszírozáshoz és a pénzforgalmi eszközökhöz való hozzáférést az Egyesült Királyságban (EK). 


A fórumon elhangzott köszöntőjében Kumin Ferenc nagykövet felhívta a figyelmet Magyarország előnyös helyzetére az EU Tanács magyar soros elnökségének kapcsán, kiemelve, hogy ez egy fontos időszak Magyarország számára. A HBBA és Magyarország együttműködéséről szólva elmondta, hogy hazánk földrajzilag központi helyet foglal el Európában, emellett politikai stabilitás és biztonság jellemzi. Rámutatott továbbá, hogy országunkban fejlett infrastruktúra, megbízható és szakképzett munkaerő és számtalan üzleti lehetőség várja a befektetőket. Kiemelte, hogy az üzleti fórum célja platformot biztosítani ez utóbbi lehetőségek megismerésére és feltérképezésére.


Jenei Gábor előadásában kitért az Egyesült Királyság által nyújtott közvetlen külföldi befektetésekre, kiemelve, hogy az EK a hetedik legnagyobb befektető Magyarországon. 


Mint mondta: „Közel 800 brit cég működik jelenleg is Magyarországon és ezek a vállalatok több mint 50 ezer főnek biztosítanak megélhetést.”


A HEPA céljairól szólva kiemelte, hogy a magyar export kiemelkedően teljesít, aláhúzva, hogy az árukivitel múlt évi értéke elérte a 150 milliárd eurót. Ennek ellenére előfordulnak jelentős szerkezeti egyenlőtlenségek, hiszen a termékek és szolgáltatások 80 százalékát EU tagországokba exportáljuk, ami bizonyos szintű kiszolgáltatottságot okozhat – egészítette ki.


Ezért koncentrálunk exportpiacaink diverzifikációjára – tette hozzá, kiemelve, hogy az Egyesült Királysággal való kapcsolatépítés egyezik a 2019-ben létrehozott Nemzeti Export Stratégiában kitűzött célokkal. Aláhúzta, hogy Magyarország kiváló befektetési lehetőségeket rejt magában, hiszen sokszínű és kiterjedt üzleti hálózattal rendelkezik, ezen felül nyitott és kiszámítható gazdaságpolitikával operál. Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően „Magyarország összekötő hídként szolgálhat a nyugati és keleti befektetők között.” 


 A HEPA a magyar kis- és középvállalkozások piacra lépését szakmai képzésekkel, széles körű és aktuális tájékoztatással, networking lehetőségekkel és nemzetközi kiállításokon való megjelenéssel támogatja, azért, hogy növelje a kis-és középvállalkozások részesedését a magyar exportban.


Tóth-Lee Zsuzsanna előadásában bemutatta az újonnan létrejött HBBA Kanada együttműködést, amely a magyar vállalkozók növekedését, terjeszkedését és a világgal való összeköttetését hivatott segíteni. „A HBBA számtalan globális előnyt is biztosít, hiszen a csatlakozó vállalatok képviselői külön útlevelet kapnak, amellyel utazáskor is hasznosítani tudják a gazdasági együttműködésből származó előnyöket.”


Kiemelte, hogy a HBBA egy két és fél éves szervezet, amely alapítása óta 32 eseményt rendezett a magyar-brit üzleti kapcsolatok erősítésének érdekében. A személyre szabott szolgáltatások mellett üzleti konferenciák, szemináriumok, mesterkurzusok és hálózatépítő rendezvények segítik a vállalkozások eligazodását a globális piacon.


A rendezvényen a szervezőket nem számítva összesen 78 fő vett részt. A megjelent 49 magyar és 25 brit vállalkozás képviselőinek B2B megbeszélések során is lehetősége nyílt a partnerkeresésre és az üzleti kapcsolatok elmélyítésére. 

Esemény

2024. október 21.

További hírek