Európai Regionális Fejlesztési Alap

Magyar cégek segíthetnek Hegyi-Karabakh újjáépítésében

Esemény

Hír

2022. november 30.

Sikeresen zárult november 28-án, Budapesten, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség által szervezett Magyar-Azerbajdzsáni Üzleti Fórum. Az esemény kiemelt célja volt elősegíteni, hogy minél több magyar cég vehessen részt a hegyi-karabakhi újjáépítésben. Ennek érdekében magyar vállalkozások képviselői kaptak lehetőséget, hogy bemutathassák vállalatukat Emin Huszejnovnak, az Azerbajdzsáni Köztársaság Karabakh-régió újjáépítésért felelős elnöki megbízottjának, illetve személyesen is találkozhattak az idelátogató azeri küldöttség tagjaival, hogy a lehetséges partneri együttműködésekről tárgyaljanak.

Az eseményen 8 magyar vállalat, képviseltette magát.

 

A november végén tartott Üzleti Fórum előzményeként fontos megemlíteni a 2022. október 19-21. között Bakuban immár második alkalommal megrendezett Karabahi Újjáépítési Kiállítást, melyen - az előző évi nemzeti bemutatkozás sikeressége okán - a HEPA ismételten kollektív megjelenést szervezett. Az előző évhez képest nagyságrendileg kétszer nagyobb, 56 m2-es standon 8 hazai vállalkozás kapott kedvezményes megjelenési lehetőséget. A kiállítás tematikájának megfelelően a magyar kiállítók az agráripar, az építőanyag-gyártás és építőipari technológiák, a fémmegmunkálás, a műszergyártás, a vasúti pályaépítés, a környezetvédelmi mérnöki szolgáltatás, valamint az építőipari energiagazdálkodás képviselői voltak.

 

A kaukázusi ország egyre fontosabb exportpiac a magyar termékek számára. Azerbajdzsán és Magyarország kétoldalú kereskedelmi kapcsolatai mind 2020-ban, mind pedig 2021-ben bővültek. Az áruforgalmat elsősorban a magyar export határozza meg, melynek értéke tavaly 48,3 millió dollárt tett ki. Magyarország külkereskedelmi mérlege Azerbajdzsán irányába pozitív. Az országba szállított legfontosabb magyar exportcikkek a különböző gyógyszer-készítmények, mezőgazdasági termékek, illetve vegyipari termékek.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a jövőben a hazánkba érkező, 2021-ben 1,2 millió dollárt kitevő azeri behozatal is bővülhet. Azerbajdzsán ugyanis jelentős kőolaj és földgáz kincset birtokol, ami akár a magyar energiahordozó import diverzifikálásához is hozzájárulhat.

 

A magyar cégek azerbajdzsáni tevékenységét a HEPA oroszországi partnerirodája a külgazdasági attasé hálózattal együttműködve támogatja. A két ország közötti gazdasági kapcsolatokat segíti, hogy Magyarország megfigyelő tagja, Azerbajdzsán pedig rendes tagja a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ), a közép-ázsiai térséget érintő kormányzati törekvésekkel összhangban pedig a HEPA minél szélesebb körű együttműködést kíván kialakítani a TÁSZ tagországaival.

 

A Magyar-Azerbajdzsáni Üzleti Fórumon elhangzottak alapján ezek az élénk kereskedelmi kapcsolatok kaphatnak új lendületet a magyar cégek hegyi-karabakhi újjáépítésben való szerepvállalásával. Azerbajdzsán 2020-ban foglalta vissza a közigazgatásilag 1994 óta hozzá tartozó, ám az örmény kormány által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt álló Hegyi-Karabakh nagy részét. A régió stabilizálása után az azeri kormány belekezdett a terület infrastruktúrájának és gazdaságának a helyreállításába, ehhez pedig külföldi partnereket is keresnek. Emin Huszejnov elnöki megbízott kiemelte, hogy a hazánkkal ápolt jó kapcsolatból kifolyólag szívesen működnének együtt magyar cégekkel ebben a munkában. Ennek köszönhetően nem csupán az Azerbajdzsánba irányuló áruexport növekedhet a következő időszakban, de mint befektetési célpont is felértékelődhet a Kaszpi-tenger partján fekvő ország. A MOL és az OTP már most is rendelkezik befektetésekkel Azerbajdzsánban, ahol a későbbiekben újabb magyar cégek vethetnek lábat.

 

A hazai vállalatok azerbajdzsáni piaci megjelenését, vagy a már meglévő érdekeltségeik bővítését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség piackutatással, üzleti tanácsadással és exportorientált képzésekkel támogatja.

Esemény

Hír

2022. november 30.

További hírek