Európai Regionális Fejlesztési Alap

Nemzetközi jó gyakorlatok és tudásmegosztás az ESG területén a HEPA elnökletével

Esemény

2024. április 19.

Április 9-én online formában került megrendezésre a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és további exportösztönzéssel foglalkozó intézmények kezdeményezésére a brüsszeli központtal működő Trade Promotion Europe (TPE) keretein belül létrehozott fenntarthatósági munkacsoport második ülése. Az ülést követően Jenei Gábor, a HEPA vezérigazgatója kiemelte, hogy ezúttal is törekedtek arra, hogy a februári alakuló ülésen elfogadott, célkitűzéseiben ígéretes munkaprogrammal összhangban megfogalmazott napirenden szerepeljenek a fenntarthatósági szempontokra fókuszáló intézményi működés és exportfejlesztés gyakorlati példái, a kkv-k működését meghatározó szakpolitikai irányvonalak és azok alkalmazása. A fentieken túl nemzetközi kitekintésként a dél-koreai központú Global Green Growth Institute (GGGI) is bemutatkozott.

 

A nemzeti és regionális exportfejlesztési ügynökségek képviseletében résztvevő szakértők megismerhették a német befektetési és kereskedelem-fejlesztési ügynökség, a Germany Trade and Invest (GTAI) útját az önálló fenntarthatósági stratégia kialakításáig, amelyhez elsősorban az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseit vették alapul. Elhangzott, hogy a GTAI tájékoztatást ad a cégeknek az Európai Unió fenntarthatósági előírásairól, valamint a beszállítói láncokat érintő nemzeti szabályozás végrehajtásáról, amely a Németországon kívüli beszállítókra is hatással van. A GTAI a német nagykövetségekkel és kereskedelmi kamarákkal együttműködésben világszinten segíti az ellátási láncok kockázatainak felmérését is.

 

Az Európai Unió taxonómia-rendeletének megjelenése óta a vállalatok folyamatosan bővülő körének kiemelt figyelmet szükséges fordítani arra, hogy tevékenységüket az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban, környezeti szempontból fenntarthatóan végezzék. Ez az uniós forrásokhoz történő hozzáférésnél is kiemelt szemponttá vált. Az Accountancy Europe igazgatója elmondta, hogy bár a szakpolitikai szabályozás egyre inkább elvárja a fenntarthatóság szempontjait integráló gazdasági működést, stratégiákat és jelentéseket, ezek kivitelezésében továbbra is nagy a bizonytalanság a cégek részéről. Különösen igaz ez a kkv-szektorra, ahol gyakran nincs olyan kapacitás, amely kifejezetten a fenntarthatóságra fókuszálna. Az európai szervezet tevékenysége során törekszik a szakpolitikai előírások gyakorlati alkalmazásában segíteni a vállalatokat, valamint szakmai anyagokat is készít az uniós döntéshozók számára.

 

Nemzetközi jó gyakorlatként a GGGI budapesti központtal működő európai irodájának vezetője mutatta be a zöld növekedési lehetőségeket az intézmény egyik mintaprojektjén keresztül (Scaling-up Climate-resilient Agriculture and Food systems transformation for Economic Development, SAFE). Az afrikai régióra fókuszáló agrár-élelmiszeripari projektek fenntartható módon segítik elő az élelmiszerellátás és -biztonság javítását, mindezzel pedig növelni tudják az ilyen jellegű termékek kereskedelmi potenciálját. A program ösztönzi a különböző tulajdonosi hátterű gazdasági szereplők közötti partnerségeket, elősegítve ezzel a forrásmobilizálást és a tudásmegosztást.

 

A TPE fenntarthatósági munkacsoportjának munkáját Örlős László, a HEPA Nemzetközi Irodájának vezetője irányítja, tevékenysége a fenntarthatósággal és a zöld átállással kapcsolatos ismeretek, szakpolitikák és legjobb gyakorlatok megosztására irányul, ezzel teremtve olyan tudásalapot, amely elősegíti a magyar kkv-k fenntartható működését és versenyképessé válását a nemzetközi gazdasági környezetben.

Esemény

2024. április 19.

További hírek