Európai Regionális Fejlesztési Alap

Segítő kéz a bajban – Magyar tűzoltók is küzdenek a lángok ellen Észak-Macedóniában

Hír

2024. augusztus 2.

Súlyos erdőtüzek pusztítanak az Észak-Macedón Köztársaság területén az elmúlt időszakban tapasztalható hőség és szárazság következtében. A tűzvész megfékezéséhez a nyugat-balkáni ország nemzetközi segítséget kért, a magyar katasztrófavédelem pedig haladéktalanul reagált erre a kérésre.

 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és munkatársai ezúton is hálájukat és elismerésüket fejezik ki a magyar katasztrófavédőknek, hogy segítik Észak-Macedóniát ezekben a nehéz napokban. Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország segítő kezet nyújtott a pusztító tűzvész idején Skopjénak, ezzel is támogatva az országaink közötti baráti, partneri kapcsolatot. Köszönjük a magyar tűzoltóknak, hogy határainktól többszáz kilométerre hősiesen küzdenek a lángokkal, hogy megóvják az észak-macedón embereket, és megállítják az ország erdőit felperzselő tüzet.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található információk alapján a magyar katasztrófavédelem július 31-én egy 46 főből és 13 járműből álló tűzoltócsapatot ajánlott fel. Észak-Macedónia a felajánlott magyar segítséget elfogadta.

 

A magyar tűzoltók 2024. augusztus elsején későn este érkeztek meg Skopjéba, munkájukat pedig az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság által meghatározott területen fogják végezni.

 

A 46 fős tűzoltócsapat tagjai között vannak logisztikusok, drónpilóták és három egészségügyi szakember is. Járműveik között van három erdőtűzoltó jármű, egy vízszállító jármű, egy drónszállító jármű drónokkal, egy terepjáró, egy parancsnoki autó, a csapatot szállító két mikrobusz, egy quad, valamint három teherautó, amelyek a folyamatos munkavégzéshez szükséges eszközöket, sátrakat, fektetőanyagokat és az ellátmányt szállítják. 

 

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának. 2016 augusztusában vihar- és árvízkárok helyreállításhoz és a kitelepített emberek elhelyezéséhez használható eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem. 

 

Magyarország és Észak-Macedónia kapcsolata egyébként a gazdaság területén is virágzik. A kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink az elmúlt években komoly fejlődésen mentek keresztül. Az Észak-Macedóniába irányuló magyar termékexport értéke 2022-ben 6,4%-kal, míg 2023-ban 17,3%-kal növekedett. Jelentősen bővült a magyar szolgáltatás export értéke is, így 2022-ben 74,6%-kal, míg 2023-ban 18,0%-kal növekedett. 

 

A nyugat-balkáni ország fejlődését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is aktívan segíti. Ennek jó példája, hogy 2024. július 25-én Budapestre látogatott Elena Kuzmanovska, Észak-Macedónia Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkára, ahol a HEPA székházában Jenei Gáborral, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatójával folytatott megbeszélést, amelynek célja az volt, hogy megismerjék a magyar exportfejlesztési intézményrendszer működési tapasztalatait és eredményeit, amelyet az új észak-macedón kormányzat is alkalmazni tud.

 

Kívánjuk, hogy Észak-Macedónia minél hamarabb leküzdhesse ezt a természeti katasztrófát, és a lehető legrövidebb idő alatt elcsituljanak az erdőiket emésztő lángok!

Hír

2024. augusztus 2.

További hírek