Európai Regionális Fejlesztési Alap

Vállvetve az exportpiacokon – spanyol ügynökséggel írt alá szándéknyilatkozatot a HEPA

Esemény

Együttműködés

2023. március 31.

Fontos megállapodást kötött 2023. március 30-án a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a spanyol Asturex, Asztúria Tartomány Exportfejlesztési Ügynöksége. 


Az eseményen -melyen Spanyolország Budapesti Nagykövetsége is képviseltette magát Ernö Pálla Sagüés, gazdasági és kereskedelmi tanácsos személyében-, Jenei Gábor, a HEPA vezérigazgató-helyettese, valamint Bruno López Vizcón, az Asturex vezérigazgatója egyetértési szándéknyilatkozatot írt alá, a két exportfejlesztési ügynökség közötti együttműködésről. 


A magyar és a spanyol fél tevékenységi köre nagyon hasonló. Míg a HEPA a magyar KKV-k külpiacra jutását hivatott támogatni, addig a 2005 óta működő Asturex, az észak-spanyolországi Asztúria hercegség kereskedelmi promóciós ügynöksége, elsődleges feladata az asztúriai vállalatok nemzetközi piacra lépésének a segítése, illetve azok versenyképességének támogatása az exportpiacokon. A legfőbb különbség a két szervezet között, hogy míg a HEPA tevékenysége itthon az egész országot lefedi, addig az Asturexé tartományi szintre korlátozódik. 


A HEPA és az Asturex céljai tehát azonosak: piacot szereznek saját partnereik számára a nemzetközi kereskedelemben. Ezen a területen kíván együttműködni a két ügynökség, hogy a kölcsönös előnyök érdekében egymást segítve végezzék tevékenységüket a meghatározott célpiacokon. 


A kétoldalú együttműködés fókuszterületei az élelmiszeripar, a megújuló energia szektor, a gépipar, valamint az infrastruktúra fejlesztés. 
A most aláírt szándéknyilatkozat alapján a jövőben bővíteni kívánják Magyarország és Asztúria kétoldalú kereskedelmi kapcsolatait, valamint a két ügynökség többek közt segíti majd egymást a promóciós tevékenységek folytatásában, kiállítások, expók, vásárok szervezésében, illetve az azokon való megjelenésben. Kereskedési információkat osztanak meg egymással, valamint támogatják a két szervezet közös külpiaci misszióját és akár a harmadik piacokon történő együttműködés is perspektivikus lehet a felek számára. 


Az egyes célpiacok közül jelenleg a balkáni térségben -ahol hazánk jó beágyazottsággal, kiépült kapcsolatrendszerrel rendelkezik- látszik a legtöbb lehetőség az együttműködés szempontjából. 
A most megkötött megállapodás egy újabb fontos lépés, Magyarország 2014 óta dinamikusan növekvő exportjának további bővítése érdekében. A nemzetközi kereskedelem egyik legfontosabb feltétele ugyanis a megfelelő kapcsolatrendszer kialakítása. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a világ szinte minden táján azon dolgozik, hogy új exportcsatornákat teremtsen a magyar vállalkozások számára. Az Asturex és a HEPA között aláírt egyetértési szándéknyilatkozat szintén ezt a célt szolgálja és a jövőben számos területen segítheti a hazai KKV-k exporttevékenységét. 


Asztúria Spanyolország egyik északi tartománya. Területe 10.604 négyzetkilométer, tehát nagyságrendileg Magyarország területének az egy kilencede. Lakossága egy millió fő, tehát nem elhanyagolható. A tartomány gazdaságának húzóágazatai a turizmus, a nehézipar, a kohászat, az élelmiszeripar és a megújuló energia szektor.

Esemény

Együttműködés

2023. március 31.

További hírek