Magyarország idén is méltó módon képviselteti magát Észak-Amerika legnagyobb élelmiszeripari szakkiállításán, a 2025. április 29. és május 1. között zajló SIAL Toronto 2025 rendezvényen. Ezúttal a Torontói Magyar Főkonzulátus és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Kanadai Regionális Partnerirodája közös szervezésben megvalósuló közös európai uniós standon jelenhetnek meg a magyar élelmiszer különlegességek.
Az uniós közös stand célja, hogy a közösség országaiban előállított, magas minőségű, eredet védett termékeket mutasson be a nemzetközi közösségnek Kanada Ontario tartományának fővárosában.
A közös standon létrehozott magyar szekció ennek megfelelően a hazai gasztronómia legismertebb termékeit vonultatta fel, természetesen kiemelt szerepet juttatva a hungarikumoknak. A kiállítás látogatói megkóstolhatták többek között a világhírű tokaji borokat – köztük a Patricius Furmint Dry, a Katinka, valamint az 5 és 6 puttonyos aszúkat –, amelyek rendkívül pozitív fogadtatásban részesültek. Szintén bemutatkozott a szegedi paprika, a Panyolai pálinka, valamint az ikonikus Pick szalámi, utóbbi megjelenésében a Brandt Meats kanadai húsipari vállalat is közreműködik.
A magyar stand megnyitóján jelen volt Dr. Jákó János, Magyarország torontói főkonzulja; Igaz Máté Árpád, külgazdasági attasé, a misszió helyettes vezetője; Balla Sándor, a HEPA Kanadai Regionális Partnerirodájának ügyvezető igazgatója; Joseph Safian, a HEPA kanadai partnerirodájának sommelier-je és italüzletág-igazgatója; valamint Imrun Texeira kanadai-brit séf és televíziós személyiség, aki külön kiemelte a tokaji borok és a kék sajt kivételes párosíthatóságát.
A rendezvényről Erin McLaughlin, az Elle Gourmet főszerkesztője is beszámolt, dicsérve a tokaji borok és a Pick szalámi kiemelkedő minőségét és különleges karakterét.
A SIAL Toronto rendezvényre idén is több mint 21 000 szakmai látogatót és több mint 1000 kiállítót várnak mintegy 44 országból. Büszkén elmondhatjuk, hogy a magyar termékek már az első napon nagy sikert arattak, és ismételten megerősítették hazánk helyét a nemzetközi gasztronómiai térképen.