Európai Regionális Fejlesztési Alap

Magyar részvétellel valósult meg a 2024-es Baku Climate Action Week

-

Esemény

2024. október 10.

Magyarország és Azerbajdzsán között fennálló gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez egyedülálló lehetőséget jelent, hogy 2024 második félévében Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, míg Azerbajdzsán 2024 novemberében egy évre átveszi az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény, valamint a Kiotói Jegyzőkönyv és a Párizsi Megállapodás Részes Feleinek Konferenciája, azaz a COP29 elnökségét. Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a bakui rendezvény kapcsán kiemelte, hogy a két elnökség egybeesése és a prioritások részbeni átfedése – különösen a versenyképességhez és fenntartható fejlődéshez kapcsolódó területeken, mint a vízgazdálkodás, mezőgazdaság – kiváló lehetőséget kínál Magyarország számára is, hogy bemutassa a magyar szaktudást és népszerűsítse vízipari, mezőgazdasági vállalatait.


Magyarország bakui nagykövetsége Olaszország és Kazahsztán azerbajdzsáni nagykövetségeivel együttműködve 2024. október 3-án agrár- és vízgazdálkodási tematikájú szimpóziumot szervezett az ADA Egyetemen, Azerbajdzsán egyik vezető felsőoktatási intézményében, Bakuban. A szimpóziumot Elnur Soltanov energiaügyi miniszterhelyettes, a COP29 Klímacsúcs vezérigazgatója nyitotta meg. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a magyar agrár- és vízgazdálkodási szaktudást, valamint az alkalmazott technológiákat a releváns azerbajdzsáni szakmai közösségek számára. A szimpóziumon megjelenteket többek között Torma Tamás, Magyarország azerbajdzsáni nagykövete, Luca Di Gianfrancesco Olaszország és Alim Bayel Kazahsztán bakui nagykövete köszöntötte.

 
Az eseményen Örlős László, a HEPA Nemzetközi és Fenntarthatósági Iroda vezetője, a "Fenntarthatóság és innováció a mezőgazdaságban és vízgazdálkodásban a COP29 fényében" című szimpóziumon bemutatta a magyar kezdeményezésre létrejött és a türk államokra fókuszáló Aszálymegelőző Intézet misszióját a magyar egyetemek, vízgazdálkodási szakemberek és a magánszektor képviselőinek társaságában. Az esemény kiváló alkalmat biztosított arra, hogy az azerbajdzsáni szakmai közösség megismerje az Intézet célkitűzéseit és tevékenységét. Azerbajdzsán komoly fejlesztési kihívásokkal küzd az ivóvíz- és öntözőrendszerek terén, ugyanakkor nyitott a magyar szakemberek által bemutatott versenyképes technológiák irányába. A rendezvényen a klímaváltozással kapcsolatos tudományos és technológiai megoldások panelbeszélgetés megnyitójaként vitaindító előadást tartott Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora. A szimpóziumon részt vettek továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Országos Vízügyi Főigazgatósági, a Bay Zoltán Kutatóintézet és a víziparban aktív cégek vezető munkatársai is.


A magyar delegáció részvételével számos eredményes találkozóra került sor a vízgazdálkodásért felelős hatóságokkal és kutatóintézetekkel, valamint ambiciózus és sikeres magánvállalatokkal, akik nyitottak a nemzetközi szintű projektalapú együttműködésekre is. 

Esemény

2024. október 10.

További hírek