Európai Regionális Fejlesztési Alap

Külpiaci Növekedési Támogatási Program

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a CED Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat közreműködésével a magyar vállalatok külföldi terjeszkedését, regionális vagy globális multinacionális vállalattá válását támogató programokat indított. A támogathatóság feltételeit a 47/2021 (XII.22) KKM rendelettel módosított Külpiaci Növekedési Támogatási Program szerinti támogatások szabályairól szóló 31/2021. (VIII. 31.) KKM rendelet (KNTP), valamint a Regionális Gazdaságfejlesztési Támogatási Program szerinti támogatások szabályairól szóló 46/2021. (XII. 22.) KKM rendelet (RGTP) szabályozza.

 

A KNTP-ben kijelölt szakmai támogató szerv a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. és az RGTP-ben kijelölt szakmai támogató szerv a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. folyamatosan fogadja, fejleszti, valamint elbírálja a projektjavaslatokat. A projektek támogatására 2021. évben 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A CED a határon túli gazdaságfejlesztési stratégák által érintett területekre, a HEPA az ezen kívüli területekre irányuló kérelmeket kezeli. A két célterületet egyszerre érintő koncepciók szakmai támogató szervéről a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyedileg dönt.

 

A támogatás hazai/külföldi beruházás megvalósítására, meglévő hazai/külföldi vállalkozás bővítésére vagy bezárásra ítélt hazai/külföldi létesítmény megvásárlására és fejlesztésére is fordítható.

 

A programra beruházási koncepció benyújtásával 2021. szeptember 1-jétől lehet jelentkezni, melyet elektronikus úton kell benyújtani a Segédletben leírtak szerint a KNTP tekintetében a kntp@hepa.hu, az RGTP tekintetében pedig az rgtp@ced.hu e-mail címen.

 

A beruházási koncepciót a HEPA/CED értékeli, amely alapján a külgazdasági és külügyminiszter dönt annak támogatásáról. A koncepció támogatása esetén, a HEPA/CED együttműködési megállapodást köt a beruházóval, melyet követő konzultációs eljárás eredményeként a beruházónak be kell nyújtania a részletes támogatási kérelmét. A támogatási kérelem elfogadása esetén a külgazdasági és külügyminiszter meghatározza a támogatás összegét, ezt követően kerülhet sor a támogatási szerződés megkötésére.

 

Külpiaci Növekedési Támogatási Program támogatott pályázatai

 

Kérdések és válaszok:

Kérdések és válaszok (utolsó frissítés: 2021.12.03.)

 

Kapcsolódó dokumentumok:

31/2021. (VIII. 31.) KKM rendelet

47/2021. (XII. 22.) KKM rendelet (a 31/2021. (VIII. 31.) KKM rendelet módosítása)

Segédlet

Adatlap

Országlista

Támogatási mérték számítása EU-n kívül

A támogatási mérték számítása az EU tagállamainak új regionális beruházási térképei alapján tervezhető, amelyekről bővebb információ ide kattintva érhető el.

Exportérettségi kérdőív

 

További információk a Külpiaci Növekedési Támogatási Programról: 

Országspecifikus események, rendezvények, befektetési lehetőségek